Nostettiin Alpon kanssa luuppi 160 m bandille takapihani kangasmetsään. Materiaalina on Ranelta saamani muovieristeinen puhelinparikaapeli eli killu, jonka laitoin luuppiin halkaisemattomana. Antenni toimi sekä odotetusti, että yllättävästi…!
Luuppilanka ripustettiin narulenkeillä niin korkealle mäntyihin, kuin jatkotikkaillani turvallisesti pääsi, eli noin 7 - 8 metriin. Syöttöjohdoksi liitin sokeripalalla samaa killua n. 15 m pätkän, ilman balunia, suoraan rigiin kiinni. Antenni on vaakasuora eli ns. makaava luuppi, joka vedettiin metsään epämääräisen monikulmion muotoon, varsin tiheästi 20 - 30 m välein puihin ripustettuna.
80 m bandille luupin kokeiltu mitta eristetystä killusta tehtynä on 75 m. 160 m bandille luupin pitäisi siis sattua 150 m kehämitan tuntumaan. Aluksi laitoin looppilangan kokonaispituudeksi 157 m, koska tämä mitta sattui syntymään kolmesta killukerästä liittäen. Jäi siis vielä muutama metri viritysvaraa.
[size=150]1,8 MHz luuppi vastaan 3,5 MHz dipoli[/size]
Koekuunteluun pääsyä jännitettiin kovasti. Eka kuuntelu olikin kiinnostava verrattessa isoa luuppia kahdeksankympin dipoliin. 160 m kuuntelussa pohjakohinan tasossa ei ollut paljoa eroa antennien välillä, mutta itse asemat tulivat luupilla paljon voimakkaammin.
Varsinainen yllätys 160 m luuppi oli kuitenkin 80 m bandilla! Kun talon viereen ripustetulla kahdeksankympin dipolilla olivat iltapäivän pohjakohinat tasoa n. S8 - S9 ja kotimaan asemat n. S9 + 10 dB, niin 160 m loopilla pohjakohinat putosivat S1 - S2 luokkaan, asemien kuuluessa vastaavasti noin S9.
Heikot kotimaan asemat erottuivat kahdeksallakympillä luupin kanssa hyvin, kun taas dipolilla ne peittyivät pohjakohinan alle. Kahdeksankymppiä oli siis huomattavasti parempi kuunnella vähähäiriöisellä 160 m luupilla, kuin kohinaa herkästi keräävällä 80 m dipolilla!
[size=150]160 m luuppi lähetysantennina[/size]
157 m mittaiseksi tehtynä iso luuppi virittyi 160 m bandille hieman bandin alarajan 1,8 MHz alle, eli jäi varaa lyhentää luuppilankaa. Entä workkisiko se muillakin bandeilla? Vielä kuunteluakin suurempi yllätys oli, että 160 m luuppi oli erinomaisen hyvin vireessä myös kahdeksankympin bandilla! Periaatteessahan antennit virittyvät parittomille kerrannaisille. Tämä luuppi sensijaan oli vireessä hienosti myös ensimmäisellä parillisella kerrannaisella, 3,5 MHz bandilla. En tiedä tähän syytä, mutta kertakaikkiaan oli kiva yllätys!
Luupin keskitaajuus sattui taajuudelle 3,7 MHz seisovan aallon suhteen ollessa ykkösen pinnassa. Entä kaistaleveys? IC706-rigini oman mittarin mukaan SWR pysyi 1,5 rajoissa välillä 3,53 - 3,87 MHz, joten tämä pitkä luuppi on 80 m bandilla vieläpä varsin laajakaistainen! Vaikka keskitaajuus sattui hieman ylös tällä bandilla, se on niin laajakaistainen, että luuppin pituutta voi hieman lyhentää sen saamiseksi paremmin 1,8 MHz bandille. Kokeillessani kusoa RFSM-digimodella OH2DIGI -automaattiasemaan jaksolla 3604 USB, myös tietsikkani kopitti digimodea heikoissa iltapäiväkeleissä paremmin pitkällä luupilla kuin kohinaisella kahdeksankympin dipolilla. Lähetysantennina dipoli taas toimi etelään kakkosten maille hieman paremmin, automaattiaseman antaessa n. 3 dB parempia kuuluvuusraportteja dipolille kuin luupille.
Illalla kokeilimme Soinin ja Alpon kanssa 160 m luuppia 1,8 MHz fonella. Soinin kuuluvuus oli 80 m dipoliin vaivaiset S2 - S3, kun taas 160 m luupilla signaalinvoimakkuus oli komeat S9 + 20 dB! Luuppi toimi siis hienosti myös sillä bandilla, mille se on tarkoitettu…! Pohjakohinat olivat 160 m:llä samaa tasoa sekä pitkällä luupilla, että 80 m dipolilla kuunneltuna.
[size=150]Luupin optimipituus alabandeilla[/size]
Seuraavaksi lyhensin luuppia n. 5 metriä, että saisin sen paremmin 160 m bandilla kohdalleen. Pituudeksi tuli siis 152 m. Tällä mitalla osui 160 m bandilla paras sovitus 1,8 MHz kohdalle, tai ehkä vielä hieman sen alle.
Lyhennyksen tuloksena kahdeksankympin optimisovitus siirtyi myös hieman ylöspäin.
Mitoituskokeilusta voi siis edelleen päätellä, että killusta rakennetun ja killusyöttöisen 160 m kokoaaltoluuppin optimipituus on n. 145 - 150 metriä 1,8 MHz bandille, ja n. 160 - 165 metriä 3,5 MHz bandille. Kompromissin molemmille bandeilla käypäisestä luupista saa mitoittamalla sen välille 150 - 160 metriä.
[size=150]Linkkejä [/size]
Itä-Suomessa kokeillaan digimodeja: viewtopic.php?f=15&t=225
160 m luuppiantenni: viewtopic.php?f=21&t=212
9-elementtinen kevyt ‘Lentokvaki’ kahdelle metrille: antenni.innoplaza.net
Rigien ja antennien dB-mittauksia: viewtopic.php?f=21&t=228
T: - HJ -