Antennien korjausta ja kerhoaseman laittoa

Hei,

Pakkasten tullessa ilmennyt kaapelikatkos kerhon antennikoaksissa löytyi (lopulta)! Kaapelissa oli N-liitinjatkos seinätikkaan toisen kannakkeen kohdalla kaapelikourun sisällä. Sen molemmista N-liittimistä oli pakkanen vedellyt keskipiikit sisään, alemmasta jopa kiskoen keskipiikin irti tinauksestaan! :open_mouth:

N-liitinten sisäänvetäytyvät keskipiikit ovat tavanomainen harmi pitkissä RG8-ulkokoaksiaaleissa. Kesän ja talven lämpötilavaihtelut vuoroon lämpimällä säällä venyttävät muovista keskieristettä kiskoen kaapelin vaippaa ulos liittimen supistuksesta, ja vuoroon talvipakkasella kutistavat kaapelisydäntä vetäen sen liitinpiikkeineen pois liittimestä. Muutaman vuoden ulkonaolon jälkeen voi tällaisia vaivoja odottaa N-liittimeltä antennikoaksissa.

Nyt N-jatkos on korjattu, ja kestänee toivottavasti ainakin kesään asti… Antennina on nyt 2 m / 70 cm vertikaali, joka laitettiin katolle samoilla kiipeämisillä. Kunhan kerkiän, käyn kytkemässä myös HF-antennin koaksiin diplexerillä tai T-liitimellä, että pääsee taas kaikille bandeille.

T: - Juha -

Kuvaliitteet: N-jatkoksen sisäänvetäytyneet ja irronneet piikit sekä yksityiskohtakuvia katolla olevasta HF-antennista kiinnityksineen.



Lisää kuvia katolla olevasta HF-antennista kiinnityksineen.

Kävin kytkemässä kerholle 2 m IC251 ja 70 cm moton OHTNC:llä paketille katolla olevaan kollineaarivertikaaliin, jaksoille 144,675 ja moton kanava 3 eli 433,525 MHz. Kaxmetriä kuuluu kohtalaisesti, mutta 70 cm ei. Olisiko kaapelin mitta liikaa 70 cm:lle, tai antenni säteilee taivaalle?

Seuraavalla kerralla kerholla käydessä ajattelin kiivetä katolle kytkemään HF-antennin diplexerillä kaapeliin, jos sää ja pakkanen vain sallivat. Jos joku kerkiäisi kaveriksi alhaalle asemalle käyttämään ratijoita, niin voitaisiin mitata myös kaapelivaimennuksia 70 cm:llä. Olisiko vapaaehtoisia mukaan?

T: - Juha -



Keskiviikkona kävin laittamassa katolle antennijakajan eli diplexerin, johon syöttöjohto, HF-GP-antenni ja 2m / 70 cm kollineaari ovat nyt kytketty UHF-pistokkeilla. Asentaessa mitattiin myös syöttöjohdon vaimennus 70 cm:llä. Tulokseksi saatiin, että noin 15% tehosta 434 MHz:lla tulee kaapelin yläpäästä ulos.

Alhaalla on vastaavasti kolme rigiaä, HF, 2m ja 70 cm, yhdistetty samaan syöttöjohtoon triplexerin kautta. Kaikkia kolmea rigiä voi nyt workkia yhtaikaa samaan syöttöjohtoon. Tein antenniremontin omilla UHF-liittimillä, koska kerholla ei niitä enää ollut.

Tällä hetkellä 2 m rigi IC251 ja 70 vm rigi Motorola ovat kollineaarivertikaalin kautta pakettille OHTNC:hen kytkettyinä koolilla OH7AB. 2 m kuuluu tänne Käsämään jotenkuten, mutta moto jaksolla 433.525 ei kuulu. Olisiko kenelläkään siellä lähempänä kerhoa asuvilla kuunteluhavaintoja pakettipärinästä moton kanavalta 3, jotta tiedettäisiin, workkiiko uusi kollineaariantenni ylipäänsä 70 cm:llä…?

T: - Juha -



– tyhjennetty –



Hei,

Pahoittelen viestien poistamista mutta näkisin, että tämä keskustelu on parasta käydä henkilökohtaisesti vaikka sähköpostilla tai kerholla kasvotusten.

Edit: Sori, poistin vahingossa enemmän kuin piti, tässä palautettu versio.

[size=85]

[/size]

2.4.2011

Hei Jussi,

Kiitos ohjeen palauttamisesta! On ymmärrettävää, jos jokainen haluaa poistaa säikeestä omia kirjoituksiaan, tai että asiattomia viestejä poistetaan, mutta toisten kirjoittamien asiallisten tekstien poistaminen on mielestäni kovin ihmeteltävää. Kerhoaseman kunnossapitoon liittyvät päätökset ja toimenpiteet koskevat kaikkia asemaa käyttäviä kerholaisia, joten keskustelen ja tiedotan niistä ainoastaan julkisesti.

Hallituksen määräyksestä poistin tekemäni asennukset ja liitännät viime kerhoillassa. Jos jäljiltäni jäi vielä jotain huomaamatta, palautan ne tietenkin entiselleen.

Sain kritiikkiä hallituksen ohjeiden osittaisesta lainaamisesta tässä säikeessä. Lainasin niistä hallituksen tehtävänannot. Ettei näiden kerhoaseman kunnossapitoa koskevien, hallituksen päätöksestä tiedottavien viestien sisältö jäisi kerholaisille arvailujen varaan, laitan niistä tekstikopiot tiedostona nähtäväksi.

T: - Juha -

Terve,

Viestien poistojen syitä:
Matin OH7FQP sähköpostiviesti lainattu luvattomasti nettiin. Myös sähköpostiviestit kuuluvat kirjesalaisuuden piiriin, eikä niitä voi omin mielin lainailla julkisesti. Poistin tosin vahingossa koko viestin, enkä vain lainattua osuutta. Palautinkin kirjoittamasi viestin takaisin ilman Matin osuutta.
Jos Matti antaa luvan, niin myös sähköpostiosuus voidaan palauttaa näkyville.

Reijon ja Raimon kirjoitukset poistettu heidän pyynnöstään.

Tarkoittanet Raimon ja Reijon kirjoituksia, otathan huomioon että he eivät ole hallituksen jäseniä.
Nykyiset hallituksen jäsenet löytyvät osoitteesta oh7ab.fi/tietoa-kerhosta/hal … ihenkilot/
Raimo tosin huolehtii kalustovastaavana laitteiden toimivuudesta, ja esimerkiksi nyt tänään huomasimme, että ICOM IC-761 -radion äänipuoli on rikki.

Tähän viestiketjuun eksyville asiaan liittyvä vastaus Matilta OH7FQP: oh7ab.fi/foorumi/viewtopic.php?f=37&t=249#p533

T. Jussi

Niinkuin Jussi jo totesikin, niin minä ja Raimo emme ole hallituksen jäseniä.

Itse olen kommentoinut käytyä keskustelua rivijäsenen näkökulmasta.

Terve Jussi,

Millaiset ovat vian oireet? Kaiuttimesta kuunneltuna onko säröä, tai hiljainen ääni, vai ihan mykkä? Entä interfacen läpi katsottuna kuunneltaessa SSB:llä tai CW:llä puhdasta kantoaaltoa seuraten sitä esim. RFSM tai AGWPE monitoriskooppiruudusta, näkyykö siellä ääntä, ja jos näkyy, onko siinä säröä? Jos näkyy säröä, vaiva lähtee jo ilmaisijalta, josta interface ottaa injektionsa acc-liittimen kautta tietsikan äänikortin mikkiliitäntään. Jos taas monitorikuvassa taso on matala, interfacen ääniplugin voi olla kytketty tietsikan äänikortin mic in sijasta line in, joka vatii voimakkaamman tason. MIkäli on kytketty mic in, ja taso on edelleen matala, kyseessä voi olla joko interfacen liitinkatkos, jollaisen muistan talvella havainneeni ja sitä korjanneeni toisessa interfacen 3,5 mm plugissa, tai sitten vika syntyy ennen ilmaisijaa. Jos wika kuuluu vain kaiuttimen kautta, se on pienjakson puolella tai kaiuttimessa. Entä erillisellä lisäkaiuttimella kuunneltaessa? Jos vika poistuu, se on rigin omassa kaiuttimessa. Jos vika säilyy, se on pienjaksopuolella.

T: - Juha -

Kokeilimme tänään vain nopeasti ajanpuutteen takia ja jatkamme tutkintaa seuraavalla viikolla ulkoisen kaiuttimen ja oskilloskoopin kera. Olisi kiva saada rigi kuntoon ennen scifestiä.
Audiosta: kuulosti siltä, että ääni on säröinen, alataajuudet puuttuvat, lisäksi maksimitaso on ehkä tippunut. Eli rigin oman kaiuttimen ulostulo on siis kuraa, muusta ei tietoa.

OK särö etenkin matalissa äänissä. Lisää selviää esimerkiksi seuraavasti, tarvitsematta edes avata rigiä:

  1. Kuuntele erillisellä kaiuttimella. Rigien sisäiset kajarit saattavat vaurioitua vanhemmiten, esim. kaiutinpahvin venyessä ja antaessa äänikelan raapaista uransa seinämiin, tai sitten kartiolle tulevat siirtojohdot ovat hapettuneet, ja katkovat kaiutinkartion tärinässä. Myös hapettuneiden kaiutinliittimien löystyminen rigin sisäisessä kajarissa ja täriseminen kaiuttimen värähtelyjen tahdissa toi tehdä säröä. Jos erilllisellä kaiuttimella kuunneltuna paranee, kyseessä on helposti korjattava vaiva, eli rigin sisäisen kajarin vaihto tai kontaktien korjaus.

  2. Kuuntele hiljaa ja kovalla volyymilla, vertaillen lisääntyykö särö kovemmalle käännettäessä. Lisääntyvä särö voi johtua kaiutin- tai kontaktikatkoksesta, tai joissain tapauksissa äänipääteasteen viasta. Nykäise ja naputtele lisäkaiuttimen plugia. Myös hapettuma tai löysyys lisäkaiuttimen 3 mm jakin vaihtokontakteissa voi katkoa ääntä. Tällaiset mekaaniset kaiutinlinjan katkokset aiheuttavat säröä etenkin matalilla äänitaajuuksilla.

  3. Katso tietsikan kautta jonkin digimoden monitorilla interfacen kautta puhdasta kantoaaltoa. Kokeile myös eri modeilla. Jos käyrä on jotain muuta kuin siniä, vika esiintyy jo ilmaisijalla, ja voi epäillä rigin sisäistä vikaa. Huomaa, että interfacen plugeissa on ollut kontaktiongelmia. Interface toimii parhaiten äänikortin kanssa katkomatta silloin, kun sen molemmat plugit on kytketty, sekä mic in että af out. Kerholla on tosiaan myös skooppi, joskin hieman suttuisella kuvalla, mutta kuitenkin toimiva. Sen voi ottaa käyttöön seuraavaksi, ellei näillä testeillä vielä vian paikka selviä.

T: - Juha -

Alataajuudet eivät olleet säröllä, vaan puuttuivat kokonaan. Ylätaajuudet kuuluivat kireänä ja pahasti säröllä.
Volume piti myös vääntää todella isolle, että yleensä kuului juuri mitään.
Kielii kovasti audiopääteasteen rikkoutumisesta. Skoopilla selviää onko signaali kunnossa ennen audiopääteastetta.

Eiköhän tuo saada korjattua, mutta ikäviähän tällaiset aina ovat.

Kyllä tuo minunkin korvaan kuulosti enemmän vahvistinpiirin ongelmalta kuin mekaaniselta vialta kaiuttimessa. Särö ei lisääntynyt juurikaan volumea vääntämällä. Kalustomestari löysikin jo kytkentäkaaviot ja selvittelee mistä kohtaa kannattaa alkaa mittailemaan. Hyvä että korjausprosessia raportoidaan täällä foorumilla.

Off Topic:
Mitä tuohon minun ensimmäiseen sähköpostiin tulee, niin annettakoon sen olla netissä kerta se siellä haluaa noin tiukasti pysyä. Jatkossa kuitenkin kannattaa ensin vastata minun sähköpostiin suoraan sähköpostilla ja pyytää lupa viestin julkaisemiseen, en ole tottunut siihen että lähettämäni kirjeposti löytyy seuraavana päivänä ilmoitustaululta, sama koskee sähköpostia. Tai minua pyytää kirjoittamaan teksti suuremmalle joukolle jos asia koskee useampaa henkilöä. Osaan sitten kirjoitella selkeämmin ymmärrettävän tekstin miksi näin on hallituksessa toimittu.

[size=85]

[/size]

Terve,

Hyvä, että löytyi noin helposti! Ei siis ilmeisestikään tarvinnut edetä kuin ehdottamieni tarkistusten kohtaan 1. Useinhan wiat ovat paljon sitkeämpiä antamaan itsensä ilmi…! Kaiutinviat ovat yleisiä tällaisissa halpoja, pienikokoisia mölypahveja käyttävissä rigeissä, ja olen joutunut joihinkin teollisesti tuotettuihin workkimislaiteyksilöihin vaihtelemaan niitä jopa useita kertoja.

Icomit on koottu tavallisista viihde- ja kulutuselektroniikkaosista, joilla matalat komponenttikustannukset ovat pääasia. Joidenkin taannoisten mallien wikalista hamssikäytössä on ollut hyvinkin pitkä. Tavallisia ovat kuluma-, kontakti-, komponentti- ja liitinkatkosviat. Joillakin malleilla saattaa PLL sammahtaa iän mukana, toisilla taas tulee muita wanhuuden waivoja hamssikäyttöä ajatellen verattain varhaisessa käyttöiässä. Tämä näkyy myös ‘iisakkien’ varsin vilkkaana vaihtuvuutena hamssien rigimarkkinapalstoilla. Onneksi tunnit tulivat tällä kertaa täyteen hyvin helposti korvattavassa komponentissa!

Kaiutin voidaan tällaisissa pientehoisissa äänipääteasteissa korvata jokseenkin millä tahansa asennusmitoiltaan kannen alle mahtuvalla dynaamisella elementillä. Äänenlaatu on tärkeämpää kuin impedanssi, neliohminenkin käy. Kierrätyskaiutin nurkkaan jääneesta ratijosta tai tietsikasta tai muusta käyttöä vaille jääneestä sähköisen äänen lähteestä käy oikein oivasti väsähtäneen tilalle. Sitten vain vilkasta vorkkimista, että rigistä on mahdollisimman paljon iloa, ennenkuin jonkin kriittisen komponentin käyttövuodet tulevat pykäläänsä!

T: - Juha -