Oikein kiva, että kerhoasemalta workkimiseen alkaa löytyä kiinnostusta! Kusoiluhalun herättäminen oli yhtenä aseman aktivoinnin taka-ajatuksenakin, hiljainen ratijoasema yksinään nurkassa kun ei herätä kiinnostusta, ennenkuin joku aloittaa workkia sillä…! Etusijalla on tietenkin aina aseman käyttö tavalliseen workkimiseen, ja ‘tikien’ onkin ajateltu olevan päällä vain silloin, kun ketään ei ole kerhoasemaa käyttämässä. Koska muutkin ovat kyselleet aseman käytöstä, laitan ohjeita kaikille yhteisesti tänne kerhon nettifoorumille.
HF-aseman kytkeminen irti ‘tikipoksilta’:
- Irroita HF-rigiltä OHTNC:lle menevä liitin.
- Sammuta PC:llä pyörivä RFSM-ohjelma, tai koko tietsikka.
- Worki innokkaasti HF:llä!
Lisätietoja kerhoasemasta:
- HF-rigi on kytketty sekä paketti-OHTNC:lle (se isompi musta laatikko), että digimode-interfacelle (pienempi laatikko). Tämä erikoisuus tarkoittaa, että kerhomme HF-rigi voi workkia kahta eri digimodea yhtaikaa! HF:ää workkimaan ruvetessa riittää OHTNC:lle lähtevän liittimen irroittaminen, löytyy rigin oikeasta takakulmasta. Liitin on tietsikoiden nettijohdoista tuttu RJ45, jonka laitoin lyhyen lattakaapelin päähän HF-rigiin, jotta sen voi helposti irroittaa ja kiinnittää, tarvitsematta käännellä isoa HF-rigia päästäkseen käsiksi takaseinän liitäntöihin. Tein HF-rigiin oman pakettiliitännän siksi, että interfacelle tarkoitetun laiteliitännän audio tuli suoraan ilmaisijalta matalatasoisena, ja lisäksi ilman kohinasalpaa, joten se ei siis sopinut ohtnc:lle. Piuhan voi Scifestiin kuljetuksen ajaksi keriä kokoon ja teipata rigin takaseinään.
RJ45 piuhajärjestys on kytketty uudempien IC-rigien mikkiliittimien mukaan, kuten esim. IC-706:ssa on, ja merkkasin kytkennän lattakaapeliin. Laitoin samanlaisen liittimen myös kerhon pitkään käyttämättömänä olleeseen 2 m IC-multimodeen, joka workkii OHTNC:hen kytkettynä pakettia tietsikan näytön takana. Tästä kuuluu ajoittain pakettien pärähdyksiä. Niistä ei tarvitse normaalisti välittää, mutta jos häiritsevät, niin 2 m IC:n voi sulkea virtakytkimestään HF:n workkimisen ajaksi. OHTNC:hen molempien rigien liitännät ovat diodikytketty rinnan niin, että OHTNC voi varsin erikoisesti käyttää kumpaakin rigiä yhtaikaa, ja toimia näin yksinkertaisena tietsikasta riippumattomana bandigatewayna paketilla.
Huomautus: IC:hen sopiva RJ45 -liitäntä EI kuitenkaan ole yhteensopiva 70 cm Motorolan mikkiliittimen kanssa.
- Tietsikalla itsekseen jätettynä digiohjelmana on pyörinyt yleensä RFSM, mutta tietsikassa on useita muitakin digimodeja joita voi workkia interfacen kautta, myös CW:tä. Interface, eli se pienempi laatikko rigin oikealla puolella, on normaalisti aina kytketty rigille. Paketti-OHTNC:n, eli se isompi musta laatikko, voi irroittaa ja kytkeä tarvittaessa.
Tietsikan takana olevaan sarjaporttiin COM1 on kytketty normaalisti interfacen musta johto, joka komentaa HF-rigin PTT:tä. Jos tietsikalla halutaan workkia pakettia OHTNC:n kautta, tietsikan COM-porttiin vaihdetaan OHTNC:ltä tuleva harmaa johto, jossa on teippimerkintä ‘COM1’. OHTNC:n kautta voi workkia 2 m pakettia FM-jaksolla 144.675, tai APRS:ää 144.800, tai kuunnella avaruusaseman RS0ISS-4 pakettiliikennettä taajuudella 145.825 MHz FM. Avaruusaseman ISS rata ja sijainti löytyy sivulta n2yo.com/?s=25544 .
Tietsikalla voi workkia myös interfacen kautta pakettia HF:llä. Tällöin käynnistetään virtuaali-TNC-ohjelma ‘AGWPE’, jonka mukana käynnistyy pakettipääte AGWTerminal, sekä tavallinen ja APRS-digipiitteriohjelma. Paketin ja muiden tikien workkimista harjoitellaan porukalla kerhoilloissa.
- Wihjeita kerrostaloympäristössä workkimiseen: Käytä vain niin paljon tehoa kuin on tarpeellista! Tämä hyvä tapa, joka on kirjoitettu virallisiinkin hamssimääräyksiin, on tarpeen muistaa varsinkin tiheään asutussa taajamaympäristössä.
Koska HF-kerhoasemaamme ei ole tähän mennessä juuri ollenkaan käytetty, meillä ei ole tietoa, minkä verran asemamme häiritsee talon asukkaiden kodinkoneita. HF:hän on tunnetusti arkaa menemään kaikkiin tietotekniikkaa käyttäviin, ääntä toistaviin, tai kuvia näyttäviin laitteisiin. Katolla oleva antenni säteilee HF:n pitkäaaltoisesta luonteesta johtuen jonkin verran myös peltikaton alapuolelle. Häiritsevän tehon raja on tapauskohtainen ja vaikea ennakkoon arvioida, mutta HF:llä naapurisovun raja rikkoutuu usein kaupungissa noin 50 watin paikkeilla. Tähän asti HF-asemaamme on käytetty digimodeilla 20 W tehoilla, josta ainakaan vielä ei ole asukkailta onneksemme kuulunut valituksia. Häiriöt ovat kerrostaloympäristössä todellinen riski harrastuksellemme, koska ne voivat pahimmillaan johtaa jopa taloyhtiön asettamaan workkimiskieltoon.
2 m ja 70 cm ovat vähemmän persoja häiritsemään kotitalouksien elektroniikkaa lähinnä siksi, että näillä ‘pätkäaaltobandeilla’ peltikaton päälle sijoitettu antenni yleensä ei säteile katon alapuolelle, ja koska rigien tehot ovat yleensä kohtuullisia, 10 W luokkaa.
T: - Juha -