APRS Path asetus

Huomenta
APRS Path asetus on tärkeä aseman tuottaman “turhan” liikenteen rajoittamiseen.
Lyhyesti: Path WIDE2-2 on mobilekäytössä erittäin riittävä (noin 400 km kuuluvuusalueen läpimitta), mutta yleensä aina WIDE2-1 on myös riittävä (60-300 km kuuluvuusalueen läpimitta). WIDE2-1 path asetus tarkoittaa: kaikki suoraan sinun kuuluvuusalueellasi olevat digiripiitterit toistavat sinun pakettisi yhden kerran ja samalla lähellä ja kaukana paketit kuulevat iGate asemat lähettävät asematiedot APRS serverille ja paikkatietosi on nähtävillä internetissä. (tämä riittää)

Yleensä päätarkoitushan on saada reitti kartalle, joten yhteys lähimpään RX iGate asemaan riittää, kaikki muu APRS digiliikenne häiritsee muiden “digitystä” jota sinä et edes kuule, eikä sinun APRS digitystä (paikkatietoa) ole tarkoitus lähetellä radiotaajuuksilla pitkin Suomen maata samalla kun APRS IS serverit kuormittuvat tupla tripla paketeista.

Missään *tapauksessa ei Suomessa nykyään tarvitse käyttää digissä isompaa kuin WIDE2-2. Suomen digiripiitteriverkko on niin suuri, että WIDE3-3 (kuuluvuusalueen läpimitta 400…600 km) ja isommat tulee poistaa. iGate aseman (TX) toistoja “radiotielle” tulee harkita tarkkaan tarvitaako sitä kyseisellä paikkakunnalla JOKAISESSA asemassa ollenkaan, ja jos tarvitaan, niin miksi. lue lisää miksi …

http://wiki.ham.fi/APRS_digipiittauspolkuesimerkki

*jotain väliaikaisia asemia lukuunottamatta.

RX iGate on hyvä, häiriötön ja hyödyllinen palvelija kaikille.

Tropo kelissä paketit kulkee liiankin pitkälle.

tv AP

Huomenta
Jos digiripiitterin kuuluvuusalueella on iGate, on suorastaan ihan turhaa ja häiritsevää käyttää digissä suurempaa path asetusta kuin WIDE1-1

tv AP

Tuo on täyttä asiaa.
Minustakin on parempi että verkko on sen verran rauhallinen että pienitehoiset pienillä antenneilla varustetut mobilet pääsevät nettiin, josta niitä kuitenkin useimmiten seurataan. Otin omasta igatestani kaiken radiotielle välityksen ja digin pois jo kotvan aikaa sitten. Nyt vain pitäisi meidän digeistä vähitellen tiputella noita wide2-2 alemmalle tasolle…
Voisi(n)han pakettia dumpata ulos vaikka jollakin muulla kuin 144.800-taajuudeella jos sille on tarvetta?
Ja yksi asia pitää muistaa: Kokeiluja pitää sallia vaikka ne joistakin tuntuisivatkin ylilyönneiltä ja sääntöjen rikkomisilta. Harrastuksen pitää olla hauskaa ja antaa sopivasti kaikkien kukkien kukkia!
Hyvää viikonloppua, Arto

Huomenta Arto
ja OK.
eli kaikki digiripiitterit sinun oh7bd rx iGaten kuuluvuusalueella, niissä riittää asetus WIDE2-1 tai WIDE1-1. esim WIDE2-2 tai isompi noissa digeissä lisää rutkasti turhaa liikennettä APRS taajuudella.

muuten ihan yleisesti.
APRS-paketteja välitetään Digipiittereillä seuraavilla viidellä tavalla:

 1. RELAY on yksinkertaista digipiittausta ilman duplikaattieliminointia
 2. WIDE on yksinkertaista digipiittausta ilman duplikaattieliminointia
 3. TRACE on yksinkertaista digipiittausta ilman duplikaattieliminointia, mutta välittäneen aseman kutsun lisäyksellä polkuun
 4. WIDEn-N on “N-tulvitusta” duplikaattieliminoinnilla, mutta ilman välitysreitin seurattavuutta (traceability)
 5. TRACEn-N on “N-seurantaa” duplikaattieliminoinnilla ja välitysreitin seurattavuudella (traceability)
  Näistä kaksi viimeistä vähentää radiokanavalle ajettavien uusintalähetysten määrää vähentäen kanavan ruuhkaisuutta ja siten parantaen sanomien läpimenon todennäköisyyttä. Lähde: APRS – HamFi
  http://wiki.ham.fi/APRS
  PELKÄT RELAY tai WIDE ja TRACE path asetukset tulisi heti poistaa ja käyttää WIDE2-1 tyylistä polkua. Tämä vähentää APRS radiotaajudelta turhia “toistoja”. TRACE path säilyttää kulkureitin, jonka huono puoli on sen varaama liian suuri aika APRS taajuudelta.

Hyvin lyhyesti path asetus:
Mobileen: WIDE2-2 (tämä tarkoittaa 2 digitoistoa) mutta yleensä aina riittää WIDE2-1 (tämä tarkoittaa yksi digitoisto)
Digiripiitteriin: WIDE2-1 jos kuuluvuusalueella on iGate tai toinen digiripiitteri jonka kuuluvuusalueella in iGate, muutoin WIDE2-2.
Koti iGate: Koti iGate aseman (TX) digitoistoja “radiotielle” tulee harkita tarkkaan tarvitaako sitä kyseisellä paikkakunnalla JOKAISESSA asemassa ollenkaan, ja jos tarvitaan, niin miksi … (suosittelen vain RX iGatea). lue lisää miksi. Jos kuitenkin laitat toistoja, niin laita vain yksi toisto eli WIDE1-1

APRS digipiittauspolkuesimerkki – HamFi
http://wiki.ham.fi/APRS_digipiittauspolkuesimerkki

Rx/Tx-iGatelta vaadittavia ominaisuuksia:
Ensinnäkin: APRS-IS? RF iGate:n ei ole tarkoitus olla rakentajansa egon pönkittäjä ja liikkuvien asemien käyttämän kanavan tukkija.
Kunnollinen suodatus internetistä radiolle välitettävälle liikenteelle: Lähde: APRS iGaten ominaisuudet – HamFi
http://wiki.ham.fi/APRS_iGaten_ominaisuudet

tv AP

Saapahan vähän vaihtelua tavalliseen paketti reittiin :slight_smile:

Itse tämän topikin pohjalta vaihdan oman polun WIDE 2-2:sta pienempään, kunhan jaksan veivata maston alas ja kantaa läppärin vajan katolle

DE OH2FBY/7

nyt en ymmärrä, miksi ihmeessä?
sehän pahentaan vain tilannetta.
kerro syy miksi teet niin?

Ymmärsinkö oikein, että digiripiittereiden kannattaisi käyttää mahdollisimman pientä WIDE-asetusta (Eliminoi turhaa liikennettä)

Itsellän Arton laittamana on nyt WIDE2-2 ja kun tuntuu helposti menevän 7bd:n igatelle, niin meinaan vaihtaa aluksi WIDE1-1.

Huomenta
ymmärsit ihan täysin oikein.

anteeksi minä luvin väärin :blush: luvin että aiot vaihtaa … -> pidempään.

Huomenta
Lieksan, Nurmeksen, Joensuun ja Kuopion alueella liikkuvan mobilen Path asetuksissa riittää WIDE1-1 asetus.
Tämä asetus vähentää turhaa digitoistoa taajuudella ja varmistaa kaikkien pakettien perillemenon.

WIDE1-1 path asetus tarkoittaa: suoraan sinun kuuluvuusalueellasi oleva digipiitteri toistaa sinun pakettisi yhden kerran ja samalla lähellä ja kaukana paketit kuulevat iGate asemat lähettävät asematiedot APRS serverille ja paikkatietosi on nähtävillä internetissä. (tämä riittää). Ensimmäisen digityksen jälkeen sinun pakettia ei enää lähetetä muissa sinun kuuluvuusalueella olevissa digeissä. Tämä WIDE1-1 vähentää siis turhaa liikennettä niin taajuudella kuin TCP/IP serverillä ja tätä WIDE1-1 Path asetusta on erittäin suositeltavaa käyttää.

Käytä vain WIDE2-2 jos lähin iGate on kahden digirepeaterin takana.

Koti iGate: Koti iGate aseman (TX) digitoistoja “radiotielle” ja oman tunnuksen toistoa tulee harkita tarkkaan, tarvitaanko sitä kyseisellä paikkakunnalla JOKAISESSA asemassa ollenkaan, ja jos tarvitaan, niin miksi … pääsääntöisesti ei tarvita. Paras valinta on RX iGate asema.
tv AP
lisää juttua
http://lieksa.pp.fi/oh7fes/aprs/index.htm

Hei Ari,
hienoa että monitoroit!
“iGate aseman (TX) toistoja “radiotielle” tulee harkita tarkkaan tarvitaako sitä kyseisellä paikkakunnalla JOKAISESSA asemassa ollenkaan, …”
Onko jossakin toistavia igateja? Kerro vaan, niin tietää jos on sattunut jollakulla jäämään vahingossa päälle. Siitä on hyötyä.
73 Arto

Huomenta
RX iGate aseman omaa tunnusta on ihan turhaa ja häiritsevää lähettää vielä radioteitse, kun se jo omalta koneelta menee aprs serverille suoraan.

UI-View32 ohjelman, RX iGate aseman Station Setup pitää olla näin.

OH7HJ olisi syytä muuttaa asetusta pikaisesti, yllä olevan kuvan mukaiseksi.

http://aprs.fi/?c=raw&call=OH7HJ&limit=25&view=normal
OH7HJ lähettää 4 pakettia tunnissa ja ihan turhaan. OH7HJ lähettää vielä paketit ilman mitään paketinkulkurajoituksia.

paikkatieto menee myös hänen omalta koneelta internettiin.
paketit toistetaan vielä digipiitterissä ja niiden kuuluvuusalueella olevat asemat laittavat sen vielä aprs serverille.

aprs serverikuormaa on vältettävä ja sitä omaa tunnusta ei tarvitse lähettää kuin 59 min välein sinne serverille ja kaikilla näkyy tiedot oikein.

kysymys ei ole pelkästään taajuuden turhasta varaamisesta vaan myös aprs serverin turhasta kuormittamisesta.
kyse ei siis ole ihan vähäpätöisestä jutusta.

muitakin on esim
RX iGate OH7AZC
http://aprs.fi/?c=raw&call=OH7azc&limit=50&view=normal

tv AP

Ari kun tuntuu tietävän niin mitenkäs ne sinun 2 kpl satelitti kuvaketta toinen koti ja toinen Lieksa- Kuhmo välillä 2 x oh7fes-12 ja lisäksi viellä oh7fes-9
Onko nuo sateliitti kuvakkeet netinkautta välittäviä niinsanottuja kiinteitä ja kuuluko ne olla valvottuja ja tarvitseeko ne erillisen luvan vai onko rikottu lakia huomattu tänään 18.5.2009
Terveisin
oh7jh

Huomenta
“satelliitti kuvake” OH7FES-12 on RX iGate.
http://aprs.fi/info/?call=OH7FES-12

RX igate on yksisuuntainen kaikkien asemien häiriötön palvelija
lähde: täällä infoa mikä on RX iGate
http://wiki.ham.fi/APRS_Rx-only_iGate

OH7FES-9 on mobile … auto-asema jota ajoin.
http://aprs.fi/info/OH7FES-9
täällä siitä lisä infoa
http://wiki.ham.fi/APRS#Asema

eli ei ole rikottu lakia. koska niin Radioamatööritoistinasema ja Digipeaterin käyttö edellyttää VAIN erikoislupaa, mikäli asema ei ole radioamatöörin välittömässä valvonnassa. eikä minun asemat ole erikoisluvan vaativia asemia eikä edes toistinasemia.

katso paketit miten ne kulkee

katso lähde: http://wiki.ham.fi/APRS_asetukset
tv AP

Huomenta
UI-View32 ohjelman ominaisuuksiin kuuluu tämä hyvä toiminto.
Jos GPS signaalia ei voida saada 10 minuuttiin, silloin paikkatieto annetaan ohjelman station setupista. Tässä tapauksessa minun QTH Lieksan paikkatieto.
Kuhmossa ollessa Igate vietiin talon sisälle näytille ja siellä GPS ei saanut satelliitista paikkatietoa.
Kun paikkatieto tulee GPS:stä tai station setupista, molemmista tulee eri kuvake, joten silloinen “Lieksan kuvake” oli erilainen kuin Kuhmossa joka kertoi, että paikkatieto tuli esi-asetetusta paikkatiedosta. Kuvakkeet voi valita haluamikseen.

Eli se silloinen Lieksan kuvake ei ollut samanlainen kuin Kuhmossa. Satelliittikuvake oli silloin VAIN Kuhmossa.
tv AP

Huomenta
viimeisin ja uusin EU alueen APRS Path suositus on mobileen:
WIDE1-1,WIDE2-1 (tämä tarkoittaa 2 digitoistoa ja on “viisaampi” asetus kuin pelkkä WIDE2-2)

eli asetus
WIDE1-1,WIDE2-1
on parempi kuin WIDE2-2

WIDE2-2 tuottaa usein turhia ja tupla digi toistoja

monelle sopii paras ja vähiten häiriöitä tuottava asetus WIDE1-1 (yksi digi toisto)
lisää juttua
http://lieksa.pp.fi/oh7fes/aprs/index.htm