DIGITEEMAILTA JA KOKEILUT

Kiitos Tommille ja Juhalle hyvästä digi-teemaillasta ja kaikesta kiinnostavasta testauksista, joihin itsekin olen vähän ehtinyt osallistua mukaan! Itsekin aloitin jo silloin kun Digipan, ym. ohjelmia alkoi saada. Sitä ennen oli jo esim.Hamcom3 softa ja kitti olemassa, jolla ajeltiin ryttyä.( ac6v.com/software.htm ) siitä lie jo yli 20 vuotta aikaa. Silloin sitä rakenneltiin enemmän kaikenlaista. Minullakin oli tehokas helix antenni 2m:lle ! Nykyään ostellaan enempi kaikkea valmiina. Tällä hetkellä alan testailla Ham Radio Deluxea jolla voi kaukokäyttää asemaa. Aseman voi sijaita esim. mökillä kauempana häiriöistä.

  • Juha on laitellut kerhon antenneitakin kuntoon ja kehitellyt turvaverkon yhteyksiä paremmin toimivaksi! Tämäkö on nyt kiitos siitä hänelle kun tuolla toisessa topikissa = oh7ab.fi/foorumi/viewtopic.php?f=16&t=243 hänen kokeilunsa suorastaan tyrmättiin!!! Ja sitten estettiin kommentointi sulkemalla heti koko se aihe!. Montakohan radiota Juha on hajottanut, tuskin yhtäkään! Ja se sähkökulutus on kaukaa haettu juttu! Hohhoijaa sanon minä - Missäs on se nyt se hamspirit henki meidän kerholta ??? Minut voi erottaa heti kerhosta jos tämä kirjoitukseni loukkaa jotakuta !

Heikki OH7NE

Jatkan vielä vähän että Juhan tarkoitus tuskin oli estää normaalia QSO-toimintaa, sillä hän oli laittanut hyvät ohjeet kuinka käyttää laitteita.

Ikävä huomata että tämä asia nostattaa suuria tunteita esille jäsenistössä että myös hallituksessa, toivon että tilanne normalisoituisi ja harrastuksesta olisi iloa tasapuolisesti kaikille.

Juha on tehnyt todella hyvää työtä kerhon antennien kunnostamisessa sekä myös Turva-verkon kehityksessä. Turvaverkon testit pitkityivät kerholla niin että siitä alkoi tulla jäsenistön silmissä lähes vakituista toimintaa. Tämä ei ollut kuitenkaan edellisen eikä nykyisen hallituksen tarkoitus, vaan tuolle testille annettiin hiljainen suostumus siihen saakka kunnes kerhoasemalle tulee aktiivisempaa käyttöä tai ilmenee muuta syytä testin lopettamiseen. Omasta mielestäni tuolle digihommalle oli todellinen tarve ja sillä saavutettiin osatavoitteet, eli huomattiin ylempien bandien parempi toimivuus Turvaverkon lähiliikenteessä. Sekä myös laitteiston osalta on nyt saatavilla kokemusta jota voidaan hyödyntää muilla asemilla.

Toivon totisesti että Turva-testit jatkuvat ja laitteisto saadaan koottua uudelleen johonkin muualle kuin kerhotiloihin. Kun muistaa digiteemaillan osanoton, 17 henkeä, niin olisi vallan ihme jos homma ei jatkuisi omana projektinaan kerhotilasta irrallaan. Toivon kuitenkin ettei radiokerhosta irrallaan, sen verran suuri osuus jäsenistä on mukana tässäkin toiminnassa.

Nyt kuitenkin on aika palauttaa kerhotila takaisin normaalitilaan, tähän saakka kerhotila on pyritty pitämään erillään pysyvistä automaattiasemista. Nykyinen hallitus teki ensimmäisenä päätöksenään yksimielisesti päätöksen sammuttaa digi-asema ja poistaa kerhon rigeistä modaukset, homma jätettiin Juhan tehtäväksi koska sen luonnollisesti parhaiten taitaa. Kerhon edellinen hallitus on päättänyt kerhotilan pitkän aikavälin kehityksestä ja tavoitteena on saada kerhotilasta viihtyisä asema QSOiluun, etenkin helposti lähestyttävä asema ajatellen uusia radioamatöörejä. Tähän saakka käytössä on ollut vain HF-rigi suorille yhteyksille. Tulevaisuuden suunnitelmana on saada mahdollisuus workkia myös 2 m bandilla, tähän tarvitaan katolle antenni sekä uusi vähähäviöinen kaapeli kerhotilasta katolle. Myös uusia amatöörejä on valmistunut Vellun pitämiltä kursseilta ja toivotetaan heidät tervetulleiksi radioaktiiviseen joukkoomme. Tätä edellisen hallituksen jälkeensä jättämää tavoitetta myös uusi hallitus tukee.

Sähkölaskuun en osaa ottaa juuri kantaa kun en tiedä mikä oli digilaitteston keskimääräinen virrankulutus. Perussääntönä kuitenkin voi pitää että euro per watti, eli ampeerin verran 13,8 voltin linjasta tekee muuntajan hyötysuhde mukaan lukien noin 15 W, tämä tekee siis vuodessa 15 euroa. Tietokone jos on päällä kokoajan, vie sähköä noin sadan euron verran vuodessa, jälkimmäinen on aika paljon pois pienestä budjetista. Käsitin kuitenkin että pääasiassa tuo tietokone oli suljettuna, joinain öinä se on ollut ollut päällä.

Rigien modausten osalta on huolestuttavaa jos kalustovastaava ei tiedä mitä rigeihin juotetut lattakaapelit tekevät. Jatkossa toivon että modaukset tehdään vain kalustovastaavan luvalla ja siltikin pääasiassa olisi hyvä käyttää niitä huonompia radioita. Moppejakin löytyy kerholta tuohon tarkoitukseen.

Normaali QSOilu katsottiin hallituksen kokouksessa olleen häiriintynyt koska usealle hallituksen jäsenelle oli tullut palautetta ettei kerhoasemalla uskalletu työskennellä, koska ei ollut tietoa siitä mitä HF-rigiin kytketyt laitteet tekevät. Esim. kesken Japanin QSOn jos 2m asema saa signaalin minkä se haluaa toistaa HF:llä ja rigiä ei ole osattu/muistettu erottaa digistä, tuleeko ptt-signaali digiltä ja rysäyttää törinänsä 20 metrille. Tuo oli se suurin huolenaihe. Juhan ohjeet tuli vasta päätöksen jälkeen. Lisäksi uusille radioamatööreille halutaan helppo lähestyminen radioihin, sitä ei edesauta jos radion asetusten säätöön on parisivuinen lappu mitä pitää osata noudattaa vaikka ei ole vielä minkäänlaista kokemusta radion liitännöistä. Toki mukana on vanhempi amatööri, mutta annetaan uusille helpompi ja vähemmän pelottavampi ensikokemus työskentelyyn.

Ja vielä yhtenä mutta sitäkin tärkeämpänä pointtina, automaattiasema tarvitsee omat lupansa siinä missä ripiitteritkin. Jotta tuota digihommaa voisi kerhon nimissä harrastaa, täytyisi toiminnalle hakea lupa. Tämähän koskee heti tilannetta jossa radio jää yksin workkimaan ilman valvontaa.

Edelleenkin kerhoaseman laitteita voi käyttää omiin kokeiluihin käyttäen rigien omia liitäntöjä. Tämähän onkin juuri toivottavaa että kerhotilassa voi testailla aina käydessään mieltä askarruttavia asioita, ja jos siihen saa muitakin amatöörejä mukaan katselemaan niin vielä parempi. Toivottavasti myös teemailloille riittää aiheita ja vetäjiä myös jatkossa, nyt niitä on ollut viime viikkojen aikana hyvinkin sopivasti. Kesä tulee varmasti olemaan hieman hiljaisempaa aikaa, toivottavasti se aika saadaan käytettyä hyvin ja rakennettua kerhotilasta entistäkin houkuttelevampi ja mielenkiintoisempi.

Hallituksen puheenjohtaja
Matti OH7FQP