Diplekseri/triplekseri -rakenteluilta

Morjes kaikille
Tein tuossa itselleni purkin, 2m toimii tai paremminkin virittyi hyvin 140 ---- 156mhz 1.2 SWR:llä, 145mhz 1.1,
hyvä resonassi löytyi noin isolta alueellta, sitten törmäsin hf:lä outoon ilmiöön 1.8mhz 1.2 OK, 3.6mhz 1.2 OK, 7mhz 1.2ok,
tästä ylöspäin yli kaksi SWR:t, tuossa HB9ABX:n kytkennässä täytyy olla virhe heh, minulla on trimmerit konkkina joilla on helppo säätää
viritystä, jatkan huomenna tuon kytkennän suomentamista et tajuan missä meni metsään.
De Eikka

Mitenkäs muuten kävisi ajankohdaksi joku viikonloppu? Jos vaikka aloittelisi ennen puolta päivää…
arkipäivinä voipi olla kiireitä ja paineita ennättämisen suhteen.

Sain haalittua itselleni 8kpl BNC-runkoja, sekä muutaman alumiinilaatikon. Kaikki muu puuttuu.
Pitäiskö esimerkiksi kondensaattoreita tilata jostain? Käviskö esimerkiksi joku partco.biz/verkkokauppa/inde … _1028_1614 noista? Partcolta löytyisi myös kiinteäarvoisia kerkoja.
Samasta paikasta löytyisi myös hopeoitua kuparikaapelia, partco.biz/verkkokauppa/prod … ts_id=7569
Tuosta 5m pätkästä riittäisi varmasti kaikille.

Rahatilanteen takia oma tilaus kyllä menee aikaisintaan enskuulle…

Terve
Toi partcon trimmeri ei oikein sovellu isoille tehoille puhun noin 50w tehosta,
sen runko sulaa lämmetessä, sellainen ilmaväli/keraaminen konkka olisi parempi jos niitä
jostakin löytyy,
minulla on siihen hf bandin viritykseen noita keraamisia konkkia 8-40pikoo,

spelektroniikka.fi/kuvat/10% … 20jne…pdf

tuolla on kuvat 2, 7, 12, 15, HQ konkkia, ja tarpeeksi pienellä pohja kapasitansilla,
niin viikonlopulla käy mule myös.
Eikka

Voin tulla mukaan jos piäsen. Antennidiplexerien lisäksi voi rakennella mm. APRS-antennijakajia autoon, eli 2 m ja ularadio samaan antenniin.

Diplekserit eli antennijakajat ovat oikeastaan samanlaisia toiminnaltaan ja myös samantapaisia tehdä kuin antennivirittimet. Ei siis tarvita paljoa mittalaitteita, SWR-mittari riittää, kelat ja konkat järjestellään näppituntumalla ja kokeilemalla, kunnes jakaja sovittuu ja workkii halutuilla bandeilla. Jos omistaa pikoluokan kapasitanssimittarin, pääsee halvemmilla konkilla, koska ei tartte silloin laittaa lopulliseen jakajaan säätökonkkia… :wink:

Kelat on helpointa tehdä ilmakeloiksi noin millin langasta, tai mitä käsiin sattuu. Säätökonkat laitetaan piiriin alkuvirittelyä varten. Sitten kun saa niillä vireeseen, ne voidaan korvata halvemmilla kiinteillä konkilla. Tavanomaiset komponentit kestävät jonnekin 100 W teholuokkaan asti, useille sadoille alkaa tarvita jännitettä kestäviä konkkia. Liittimiä ei monia tartte, jos koaksit tinaa suoraan piirilevylle. Kotelon voi lisätä myöhemmin, piirilevyn pala tai juotosrima tinauspohjaksi riittää piirin toimimaan saamiseksi.

T: - Juha -Terve
Oletteko koskaan tutustuneet/kokeilleet tuon näköistä diplexeriä, 1/4 aallon linjoilla per taajuus,
vaikuttais helpolta rakentaa,

pi4nov.nl/Hobbyclub/Tri-duplex%20filter.htm

g3ktu.freeserve.co.uk/diplexer.htm
De Eikka

Terve Eikka! Kyllä, ne ovat varmaan oikein hyviä yhden tai kahden bandin rigien tai antennien yhdistämiseen! Koko HF-bandin kattavia yli- tai alipäästömallisia jakajia nämä eivät liene?

Koaksijakajia voisi ehkä yhdistellä esim. tekemällä jakajan HF-haaran yhdellä tavallisella LC-pii- tai T-filtterillä eli kela-konkka-alipäästöllä kuten tuossa kerhon jakajassa, ja sen kaveriksi 2 m ja 70 cm varten koaksifiltterin, samoin kuin tämän jakajan ylempi haara on tehty: pi4nov.nl/Hobbyclub/Tri-duplex%20filter.htm .

Ylemmän koaksin VHF-UHF-haarasta 50 MHz poisto on näköjään tehty LC-imupiirillä, ja alemmassa 50 MHz haarassa on tietenkin 2 m ja 70 cm imupiirit. Jos jakajan muuttaa toimimaan kaikille HF-bandeille, niin 2 m LC-ylipäästö lienee myös hyvä lisätä ylempään haaraan, koska pelkkä koaksi tuskin leikkaa pois HF-bandeja.

Trimmerikonkkia tarjolla netissä

Diplekserien kelat syntyvät helposti pyöräyttämällä lankaa poranterän ympärille, ja liittimet ja kotelot voi lisätä myöhemmin. Kriittisimmät rakenteluteemaillasta puuttuvat komponentit ovat siis konkat. Helpointa jakajat on virittää trimmerikonkilla.

Huutonetistä näkyy löytyvän peräti lajitelma asiallisia keraamisia trimmerikonkkia rakenteluillan tarpeiksi. Näissä on tehonkesto parempi kuin muovisilla, ja näyttäisivät kapasitanssiltaan sopivilta antennijakajiin. Niiden koteloon on myös helppo tehdä lyijykynällä viritysmerkintöjä, ettei pääse trimmerin oikea asento myöhemmissä kokeiluissa unohtumaan. Samanlaisia ovat, mitä on käytetty esim. 2 m arppien pääteasteissa. Olisiko tulijoita ostamaan ja jakamaan porukalla diplexereiden rakentelua varten jompikumpi myyntierä, jos tarjoaisin siitä parikymppiä? Yksi erä riittänee hyvin ainakin neljään jakajaan tai jakajapariin, joten näiden konkkien hinnaksi tulisi n. 5 € / diplekseripari.

huuto.net/kohteet/trimmeri-y … /167780365
huuto.net/kohteet/trimmeri-y … /167781231

IIbeistäkin löytyy jonkinlaisia, näistä jo tarjosinkin, mutta tuskin kerkiävät Hollannista asti tänne postitse kovin nopeasti: cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie … K:MEWAX:IT
Ja tässä lisää, isompia HF:lle: cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie … K:MEWAX:IT
Tai pienempiä 70 cm:lle: cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie … K:MEWAX:IT

Aloitusilta?

Ensi keskiviikon 23.2. kerhoiltana voisi minun puolestani jo aloitella niiltä osin, mitä komponentteja jo löytyy! Otan rakenteluun mukaan oman kapasitanssimittarin, että on helpompi valita käypäiset konkat ja trimmerit. Samoin piirilevyn palasia otan pohjiksi, ja jotain lankaa keloiksi.

T: - Juha -

Terve, yritän päästä itsekin aloittelemaan omia tripleksereitä tuolloin, jos vain saan lapsenvahdin.
Mietittiin tuossa myös viikonloppua, että pääsisi aloittamaan jo esimerkiksi aamu/keskipäivällä.
Iltakuudelta kun aloittaa niin eihän siinä ennättä kuin kolvin lämmittää ja joutuu jo lähtemään takaisin kotia :slight_smile:

Itselläni ei tosiaan ole kuin kotelot ja liittimet, kaikki muu puuttuu…

t.jussi

Keskiviikko tulee nopeasti vastaan mutta tulen paikalle ja katsotaan mitä siinä ehtii rakentamaan. Otan tuon oman säädettävän weller-juotinaseman mukaan, kun se tuossa salkussa näppärästi kulkee. Kerholla on yksi juotinasema mutta sen kunto on ainakin minulle arvoitus. Pitäisi itseasiassa selvittää…

73 de oh4hlo Rami

Joo hyvä! Sitten ehditään suunnitella jakajien skemat kullekin, ja tehdä printit, ja ehkä kelojakin jo juotella paikoilleen.

Tilaanko ensi viikoksi nipun trimmerikonkkia, vai omistaako joku niitä yli oman tarpeen? 5 … 20 pF kokoluokka käy 2 m ja 70 cm:lle. HF:lle trimmereitä jatketaan kiinteillä rinnakkaiskonkilla 25 … 100 pF kokoluokassa.

Reijo sanoi, että jakoon tarkoitetuista kerhon pahvilaatikoissa olevista osista voi kaivella tarveaineita dipleksereihin.

Voisin itsekin osallistua rakenteluihin. Yritän päästä tulemaan jo keskiviikkona.
HF aluetta en tarvii omaan jakajaan mutta 2m/70cm (tai ehkä 6m?) jakajalle vois olla käyttöä.

Mulla on jonkinverran tavaraa mökillä, joten mikäli jotain jää uupumaan niin voin yrittää katsella kun siellä seuraavan kerran käyn (viikolla 10).
Helpompi tietysti jos löydetään tarvittavia osia kaupungista tai lähiympäristöstä. Niissä kerholla olevissa laatikoissa on tosiaan myös jotain sälää mistä ehkä voisi saada osia.

Olisiko jollain printtitarpeita mullekkin asti, niin pääsis aloittelemaan?
Omat printtitarpeet on siellä mökillä, joten niitä en saa vielä tähän hätään.

Voin yrittää kysellä tarpeita myös kaupungista parista paikasta. Onko tarve lähinnä liittimistä ja konkista vai tarviiko jotain muutakin?

-Reijo-

Terve kaikille
Monelta aloitetaan,
Jussin kaa oli puhetta että kolmen jälkeen, käykö kaikille se aika vai joku muu,
De Eikka

Mulla on koulua 17.30 asti, joten tulen vasta kuudeksi. Mutta aloitelkaa te muut aiemmin :slight_smile:

Terve,

Saan perhesuhdeautomme käyttööni klo 17 maissa, eli aikaisintaan 17.30 kerkiän mukaan. Ekana iltana voisi olla vaikka oman plekserin suunnittelu mallikytkiksiä soveltaen, se on aika helppoa, ja siinä osaan auttaa. Jotku kytkikset käyvät suoraankin. Reijo kysyi 70 cm - 2m - 6m plekseriä, esim. tämä Eikan löytämä kytkentä kävisi siihen: pi4nov.nl/Hobbyclub/Tri-duplex%20filter.htm , joskin voi sen yksinkertaisemminkin yrittää tehdä omin kytkiksin.

Printtipohjia minulta löytynee riittävästi kaikille tulijoille samankokoisiin pleksereihin, mitä kerholla nyt on. Näin yksinkertaiset printit syntyvät leikkaamalla paikan päällä. Jos ken haluaa hienomman syövyttäen tehdyn printin, niin sen voinee tehdä omin avuin jossain missä on siihen työkalut, ja siirtää osat siihen myöhemmin.

Jouni OH5NYN Kotkasta on myymässä huutonetissä keraamisia trimmerikonkkia. Ne olisivat oikein sopivia pleksereihin, koska ne kestävät tehoa muovisia paremmin. Osalta tulijoista puuttuvat nämä, ja minäkin olen jo omani käyttänyt loppuun kerhon jakajiin. Jos huudan niitä erän, kuka tai ketkä ottaisivat siitä konkat plekseriinsä omakustannushintaan, ilmoittautujia? Jos ei ole, niin oletan jokaisella olevan trimmerit omasta takaa… :wink: huuto.net/kohteet/trimmeri-y … /167780365

T: - Juha -

Terve, minulla ei ole trimmerikonkkia joten voisin lähteä mukaan tilaukseen.
Teemme myös ehkä eikan kanssa tilauksen sp-elektroniikalle, josta saa uusia trimmerikonkkia. Tämä tilaus tapahtunee ensikuun alussa.

-jussi

OK Jussi, tilasin juuri suoraan Jounilta yhden tuollaisen trimmerivalikoiman ja maksoin sen. Komponentit siis ovat kasassa. Posti ei kerkiä tuomaan niitä tänne huomiseksi, mutta ehtinevät seuraavaan rakenteluiltaan.

T: - Juha -

Ok, hyvä homma että säätökonkkia on tulossa. Näillänäkymin en saa lapsenvahtia keskiviikolle, joten en ehkä pääse tulemaan kerholle. Täytynee aloittaa projekti joku toinen päivä,ehkä viikonloppuna…

-jussi

Olisko porukalla innostusta jatkaa rakentelua lauantaina klo 15 eteenpäin?

Minä en pääse ensi viikon tenttiputken takia… Jatkan viikon tai parin päästä rakentelua…

Voisin päästä käymään n. klo 15 kauppareissun jatkoksi, jos ei kukaan satu viemään autoa alta… :wink:

:bulb: Älysin vasta nyt, että nuo kerhon antennianalysaattorit ovat oikein erikoisen hyviä plekserien viritykseen, varsinkin se uusi, jonka saa pyyhkäisemään bandeja! Niissä on tarpeeksi pienitehoinen mittasignaali, joten se ei vahingossa säre kirjosieppoa, kuten isotehoinen rigi mitta-TX:nä voisi tehdä. Kirjosiepon ruudulle pitäisi pyyhkäisevän antennianalysaattorin kanssa syntyä varsin helposti plekserin läpäisykäyrä, samalla kun antennianalysaattorin ruutu kertoo SWR-käyrän…!

Joku kerhon uuden antennianalysaattorin käytön sujuvasti hallitseva olisi mukava olla rakentelussa mukana, spektrianalysaattorin puolen saan sitten kyllä hoidettua. Yhtä hyvin voi tietenkin mitata vanhallakin analysaattorilla, sillä vain ei saa kauniita kuvia laitteen ruudulta. :nerd: Meneeköhän uusi muuten 70 sentille?

T: - Juha -

En ole vielä mitään itse sillä uudella analysaattorilla mitannut, mutta ensivilkaisulla vaikutti huomattavasti yksinkertaisemmalta käyttää kuin mitä olin kuvitellut.
Kaapissa näkyi myös olevan suomennetut ohjeet ja lisäksi alkuperäinen manuaali, joten varmaankin saadaan siihen jotain tolkkua tarvittaessa.
Voitais kokeilla lauantaina vaikka mitata sitä kerhon radioissa kiinni olevaa diplekseriä ja katsoa mitä tuloksia siitä saadaan?