Tuli tinailtua kyseinen träkkeri. Opiskelijabudjetin träkkeri oli alunperia idea, niin romulaatikosta löytyikin sopivasti kaikki osat. Tällä hetkellä ei ole vielä GPS:ää käsillä eli lopullisia testejä en ole tehnyt. Kirjoittelen kuitenkin vähän ohjeistusta jos/kun näitä joku muukin juottelee kasaan. Muutaman levy jyrsittiin Reijon OH7GGX kanssa ja lisää voin tehdä jos on halukkaita.
Lähtökohta: http://www.foxdelta.com/products/foxtrak-m.htm
Liitetiedostona on Eagle-piirilevysuunnittelusoftalle levykuva, joka on kutakuinkin edellä olleen kytkentäkaavion mukainen. Instant TX on jätetty optioksi, pädit on kuitenkin kortilla. Eri liitännöille on vain juotospädit, ei siis paikkoja piirilevyliittimille. Lisäksi levylle on lisätty sulakkeet + ja maa.
Muutamia huomioita ja muutoksia:
Ensinnäkin ohjelmointi: Muutaman päivän tutkinnan jälkeen lopullinen ohjelmointikytkentä saadaan aikaan MAX232:lla ja 74HC04-invertterillä. Eli pelkkä tasosovitus MAX232:lla ei riitä, niin kuin aluksi luulin, vaan tarvitaan lisäksi picin päähän invertointi 74HC04:llä. Piirilevykuvassa on seposteltu pinneistä tarkemmin(jos tarpeen). Päivitys: Saattaa toimia heittämällä sopivankokoisilla linjavastuksilla ilman aktiivikomponentteja välissä.
Instant TX ja koko picci heräsi minulla eloo vasta, kun kytkin alasvedon 10k vastuksella maata vasten instant tx-pädistä (pic pin11). Kuitenkaan sitä ei tarvitse enää nykyään olla kytkettynä (vähän hämärä??). Kokeile.
Datalinjan vastukset.
-GPS käytössä toiminee 10k IN-linjassa. OUT-linjalla ei lienee merkitystä, ehkä kannattaa alasvetää.
-PC-MAX232-käytössä joku esim. 270ohm vastus passeli molempiin IN- ja OUT-linjoihin.
Alkuperäisessä kuvassa on 100k vastus ulostulevassa audiolinjassa. Laitoin tähän hyppylangan, niin sain audiotasoin aikalailla sopivaksi.
Kytkennässä piciltä audiongenerointiin osallistuva vastuskytkentä on syytä tehtä tarkasti, että vastukset ovat tasat 1k, 2k, 4k ja 8k (vaikka ohjeissa onkin tyyliin 3.9k tai 8.2k).
Ulostuleva audio on yllättävän hyvin siniä muistuttavaa:
Hienosäätö 1200Hz ja 2200Hz taajuuksiin voidaan tehdä PC:llä asettelusoftalla.
Piirilevykuvassa olevat DATA pinnien numerot ovat ilmeisesti IC:n pinnien numerot?
Eivät siis kytkentäkaaviossa olevan D9-liittimen pinninumerot. D9-liittimessä ovat juuri toisinpäin.
Huomioikaa tuo että menevät IN ja OUT linjat oikeinpäin
Moro,
tosiaan nuo on PICin pinnejä eikä d-liittimen, hyvä huomio. Ajattelin levyä tehdessä, että laitanpa nuo picin pinnit jotta tietää folioita seuraamatta niiden osoitteen. Silloin levyä tehdessä muutenkin oli tuo sarjaliikennepuoli vähän hakusessa.
Yleensä hyvä nyrkkisääntö tässä on, että “picin pinniin 3 sisääntuleva data”. Jos kommunikointi ei toimi, niin siinä on ensimmäinen pinni jota skoopilla seurata.
Teen tänään kokeiluja tuohon audion puhtauteen liittyen, josko tuo ulostuloaudio hieman siistiytyisi pienellä konkalla… I’ll be back.
=> tässä aamukahvin sivussa tein kokeilun: Audio on varsin siistiä siniä, kun kytkin käsirigin kiinni (HTX-202). Sopiva kapasitanssi tuli tässä tapauksessa siis jo laitteesta…
Päivitystä taas:
Tein aluksi parametrien viilausta asetussoftalla ja sitten vaihdoin sisääntulevan datan linjavastukseksi 10k. Juotin GPS:n piuhat levylle ja träkkeri lähti pelittämään kertaheitolla. Kooli ilmesty heti kartalle. Eli nyt vain kamat koteloon ja ajelemaan…
Virrankulutus 14V:llä:
Träkkeri ja ledit päällä + GPS (sijainti paikannettu): ~45mA
Träkkeri ja ledit pois + GPS (sijainti paikannettu): ~38mA.
Kokonaiskulutus Foxtrak ledeillä + GPS + käsirigi ~60mA.
Bandiliikenteen(=Carrier=CD-)tunnistus ottaa tosiaan jännitteestä eikä datasta eli jos on kovin häiriöinen bandi, paketteja ei tahdo lähteä aina. Kohinasalpaa tiukentamalla tai sitten hieman kepulitemppu on laittaa volume rigistä nollille, jolloin ei tunnistus toimi ollenkaan. Tällöin voi kyllä tulla tuplia jos on muita liikkuvia kohteita lähettämässä majakoita samaan aikaan…
Tuosta sitten katsomaan arvostelu datapaketeilleen http://www.oz1iep.dk/eunetworka.htm. Sivun alaosassa ssid-ohjeistusta (HamWikissä on erilaista tietoa, ssid-osalta vanhaakin?).
Terve
Olen yrittänyt ohjelmoida Foxtrackerin ohjelmaa picille olen kokeilut kahta eri tyypin pickiä 16f84a ja 16f628a mutta ohjelma ei mene
sisään, kokeilin muita hex coodeja niin menee hyvin, mutta ei tiny-track v1.6 ja foxtrack,????
mitä ohjelmaa käytittä ohjelmoidessa,
minä käytän, picpgm Programmeria,
millaisen prommerin teittä vai jokin valmis ohjelmointi laite ??,
liitteenä kuva kytkiksestä printteri porttiin kytkettävästä prommerista jonka tein,
auttakkee vanhusta heh.
De Eikka
Lainasin Jussilta valmista ohjelmointilaitetta ja käytin sen omaa ohjelmointiohjelmaa. Käytin PIC16F84 ja PIC16F84A piirejä ja FoxTrak.hex- sekä TinyTrak.hex-tiedostoja. Hyvin onnistu.
Voitais pitää kerholla vaikka ohjelmointi-iltama tämän viikon keskiviikkona jos tarpeen? Jos Jussi toisi sen ohjelmointilaitteen, miä voin tuoda romuläppärin mutta tuo n. 17V jännite pitäisi jotenkin järjestää. Ilimoitelkaa jos tarpeen järkätä…
Kunhan tästä kotiudun niin ihmettelen tuota kytkentää, jos keksin jotain ideoita…
Terve
Joo se kerhoilta olisi rgr, tuon 18v jännitteen saa vaikka 9v paristoista, tai minulla on vanha mascotti menee 30v virtahan siinä on pieni,
otan törkyy riittävästi mukaan, säädetään myös ne setapit kohilleen tohon minun trakkeriin.
Käviskä jo ensi keskiviikko 01.06.2011 ?,
De Eikka
Jep, se 2 x 9V patteriratkaisukin on varmasti riittävä. Virtaahan se ei paljoa ota. Voin ottaa oman DC-liittimellä varustetun piuhan matkaan, jossa on irtokarvat toisessa päässä. Lisäksi sarjakaapelin ja läppärin. Tuleva keskiviikko 1.6. käy minulle ainakin.
Tuutko Jussi silloin kerholle, niin saatais vielä se ohjelmointilaite?
Jussilla voi olla menoa siinä alkuillasta, niin käyn sen ohjelmointilaitteen hakemassa jo päivällä asiointireissun yhteydessä. Eli tule vaan Eikka suoraan kerholle
Morjes Kaikille
Tilasin gps hiiren tuolta.
Tilauksen loppusumma: 57,95 (alv23%)
tulhan sille hintaa mutta entinen gps ei vorki hyvin niin kärsitään heh.
Kiinasta tilasin gps-hiiren ja paketilla kesti tulla perille noin kuukauden, tänään saapui. Luulin että kahta ei voi tilata kerralla jos ei halua maksaa reilua 30 euroa tullia ja Itellan käsittelykuluja, näyttäisi siltä että sähköinen tullaaminen on tehty vihdoin mahdolliseksi, joten 22 euron huolintamaksu jää pois.
Tulipahan kokeiltua PICin kommunikointia PC:n kanssa ilman tasomuunnosta aktiivipiireillä ja toimihan se. Laitoin 330 ohm vastuksen PICin ulostulevaan datalinjaan ja 10 k sisääntulevaan. Vähän kepulikonstihan tuo on, ei välttämättä toimi 100 % kaikissa tietämyskoneissa.
Lisään tähän vanhaan viestiin vielä pari kuvaa akulla varustetusta träkkeristä. Käytössä siis 1.2 Ah 12 V AGM-akku, jolle on tehty latauskortti erikseen. Kortti vahtii, että latausvirta (hitaalla asennolla) on ~85 mA ja jännite maksimissaan ~14.7 V. Nopea lataus-asento on autokäyttöön tai muuten poikkeustilanteeseen, jolla saa latausvirtaa nostettua väliaikaisesti (ei ole jännitesuojaa). Kytkentäkuvasta saattaa selvitä lisää jos joku innostuu itse rakentamaan vastaavaa.
Lm317 ei välttämättä vaadi jäähdytyslevyä mutta laitoin varmuudeksi pienen alumiinipalan, kun sattu löytymään sopivasti laatikosta. Zener on muistaakseni 5 W, kuten myös vastuksetkin. Ensimmäinen diodeista voi olla perus 1N4007 mutta tuo akunpuoleinen kannattaa valita järeämmäksi. Kokeilemalla selviää…