Kiitos kuuluvuusraporteista! P-K Radiokerhon Outokumpuun asentaman, järjestyksessä toisen ripiitteriversion huonontunut kuuluvuus maakuntaan johtuu siihen tehdyistä alkeellisista kömmähdyksistä. Tässä koeripiitterissä valitettavasti yhdistyvät kaikki kolme ripiitterinrakentajille tuttua kriittistä häiriöetäisyysvirhettä: Antennit, rakenne ja taajuudet.
Havaintojen perusteella tämä toinen ripiitteri tarvitsee kuullakseen noin 10 dB voimakkaamman sinkun verrattuna ensimmäiseen, ripiitterinrakentajien kokemusten mukaisesti tehtyyn Okun koetoistimeen. Noiden perusvirheiden johdosta tästä toisesta ripiitteriversiosta valitettavasti tuli niin huonokuuloinen, että enimmillään yhdeksän kymmenestä kunnastamme jäi Okun toistimen mobilekantamasta ulos.
Radiokerholaisten varveryhmän toisen asennusporukan Okun kokeilusta kehkeytyikin erinomaisen osuva esimerkki siitä, miten toistinta on sekä perinteisissä, että uusissa pitkän maakuntakantaman toistinrakennusohjeissa ehdottomasti varoitettu olemaan tekemättä. Jotain kehuttavaakin tämän ryhmän työssä sentään on: Erittäin perusteellisesti suoritettu, näkyvä ja kuuluva, muita varaverkon rakentajia varoittavaksi sopiva esimerkki monivammaisesta toistimesta, kiitoksia!
Lisää alkukankeutta asennusta opetellessa? Asennusryhmä on myös vastoin ohjeita ja varattuja kiinnikkeitä asentanut toisen antennin mastoputken päätyn mastonjalkaan huolimattomasti, jollei suorastaan vaarallisesti! Ryhmän jäsenet ovat jättäneet tilanteen korjaamatta, huomautuksista huolimatta. Alla valokuvat selostuksineen mastoputken asennusvirheistä.
Valitan Okun ja Kiihtelyksen koetoistinten kovakorvaisuutta ja rupsuttavaa kohinasalpaa. Kokeiluja parhaillaan menossa P-K radiokerhon toisen asennusryhmän laittamilla koeripiittereillä nro 2. Siksi toimiva pitkän kantaman maakuntatoistin nro 1 on syksyllä poistettu. Nyt kokeilussa olevat ripiitterit nro 2 ovat siis keskeneräisiä harjoittelumalleja. Tehty ilman ripiitteriosaamista. Kantavat vain puolet normaalista. Viallisten kokeiluripiitterien nr 2 kantama nyt ei ole kotiasemillekaan kummoisempi, kuin ilman ripiitteriä. Vaivat olivat tiedossa jo ennen koetoistinten nro 2 rakentamista. ‘Rupsutus’ eli ‘piereminen’ johtuu vastaanottimeen kiertävästä lähettimestä. Tavallisia virheellisestä kokoonpanosta ja asennuksesta johtuvia keskinäishäiriöitä.
Tämänpäiväisiä kantamahavaintoja mobilekusoista:
Uimaharjun, Juuan sekä Juankosken jälkeen hiljaista.
Rajan pintaan ei kuulunut.
Ripiittereille vaikea päästä, kuulevat huonosti.
‘Harjoitteluripiitterien’ tyypillisiä vaivoja:
Tx kiertää pahasti RX:ään -> Kovakorvaisuus. Käynnistyy, mykistyy ja rupsuttaa.
Kaikki ovat onneksi helposti korjattavia aloittelijan perusvirheitä:
Toistinradiot asennettu vierekkäin -> RF-kierto.
Antennit samassa QTH:ssa samalla bandilla -> RF-kierto pahenee.
Lähekkäiset taajuudet -> Vakava RF-kierto.
‘Itsehäiritsevät’ kokeiluripiitterit korjataan toivottavasti aikanaan ennalleen. Silloin kuuluu taas kotiasemille Konnevedelle saakka. Mobileen kuuluu jälleen Värtsilää ja Lieksaa myöten, kunhan korjattu. Jos ‘neuvosto’ antaa ‘yksimielisen’ korjausluvan. Ehjän toistimen nro 1 kantamaraportteja viime syksyltä: viewtopic.php?f=15&t=225&start=30#p1475
Enpä tiedä, mikä OH7HJ:tä vaivaa. Ei ole ihan puhdasta asiaa tuo, mitä hän kirjoittaa.
Olen ollut toistinasemajutuissa mukana joitakin (kymmeniä) vuosia, ja kutsu OH7HJ ei ole sieltä mitenkään tuttu.
Ehkä nämä mietteet, jotka sivuillenne tursuavat, pohjautuvat puhtaasti teoreettisiin näkemyksiin? Toistinasema on raakaa rautaa, jonka toiminta on jokseenkin ennustettavissa ja parametrein säädettävissä.
Kiitos viestistä, Pena! Tervetuloa tutustumaan ensi kertaa X-banditoistimeen, jos sattuu käyntiä täällä päin OH-maata! X-toistimet ovat vielä aivan uutta asiaa muillekin OH-hamsseille.
Omat pohjatietoni ja -taitoni olen oppinut perinteisten duplekseriripiitterien aikaan Joensuun ja Joutsenon ripiitterien rakentajilta. Muinoin nuorena hamssina olin Joensuun 2 m ripiitterin rakentajaryhmässä. Nykyisin olen Kolin turvaviestintätoistimen OH7RAC vastaava asentaja ja valvoja. Tnx opista erikoisesti Sepolle OH7AXA/OH7NFE, Velille OH5RO ja Pekalle OH5WP!
X-banditoistimistahan on kuullut vielä kovin harva maassamme. Perinteisten 2 m dupleksiripiitterien rakentamisesta saa kuitenkin oikein hyvän osaamispohjan X-toistimien tekoon.
X-banditoistimet workkivat tavallisilla simpleksikanavilla. Yksinkertaisina, halpoina ja vähävirtaisina ne sopivat turvaviestintään. Ne eivät tarvitse kallita duplekseripönttöjä, tai edes räätälöityä logiikkaa. Ja ne ovat ketjutettavissa langattomiksi verkoiksi muiden X-toistinten kanssa. Käyttö ei rajoitu hamssibandeille, vaan ne kykenevät välittämään esimerkiksi VSS-kriisiviestintää lukuisilta eri bandeilta kuten RHA, PMR, VAPEPA, Meri-VHF jne.
Perusasiathan ovat samat molemmissa toistimissa: Tx ja Rx kesken on saatava riittävä vaimennus, että toistin kuulee hyvin samalla, kun se lähettää. Kantama taas määräytyy pääasiassa bandista ja antenni(e)n sijainnista ja tehosta. Kun virheet on poistettu, toistin workkii. Näitä taitoja olen pyrkinyt opettamaan täälläkin.
Siitä huolimatta, kyseinen Okun toistin muutettiin vialliseksi. Se käskettiin tehdä uudelleen. Kaikilla perusasioiden virheillä. Taustalla näyttää olevan komentovallan näyttäminen P-K radiokerhossa.
Radioaalto ei totellut komentoa. Aalto toimii ja kulkee edelleen, kuten on aina ennenkin toiminut ja kulkenut. Susihan siitä käsketystä toistinmuutoksesta tuli. Toistaa kyllä, muttei kuule. Tx tukkii Rx:n. Kantaa suunnilleen saman, kuin suorilla ilman toistintakin. Myös sanomavarvenode poistettiin. Ilman selitystä. VSS-kriisiviestintämahdollisuuskin menetettiin.
Ihmettelet, miksi sitten kirjoitan noista virheistä täällä foorumilla? Koska kahdenkeskinen kertominen ei vaikuta. Vuosienkaan mittaan. Hyödyllisempää on siis kirjoittaa kaikille. Silloin opin löytävät ne, joita se kiinnostaa!
Eräs opettajani sanoi, että kielteinenkin kokemus on arvokas. Se opettaa muita välttämään samoja virheitä. Turvaviestintä on aivan liian tärkeä asia pilattavaksi. Tai lakaistavaksi maton alle.