Joensuun lyseon lukion sääpallo

Matti K kirjoitti:

"Lyseon lukion sääpallo lähti Lyseon pihasta ja laskeutui Kiteelle Tokmannin taakse.

Pallo kävi korkeimmillaan 31,6km korkeudella. Juttu uutisen kohdassa 4:13 - 6:00.

Mukana oli myös aprs lähetin kutsulla oh7fqp-4, korkein havainto amatöörivehkeillä oli 21371 metrin korkeudesta, jonka jälkeen GPS ei enää lukittunut. GPS siruksi tarvitsisi esim. uBlox-moduulin, jolloin tuota keinotekoista korkeusrajoitetta ei olisi.

Signaali palautui pallon laskeutuessa riittävän alas. Lähdettin porukalla katsomaan saadaanko laskeutumisesta havainto, ja kerettiin juuri näkemään kun pallo laskeutui talon taakse kelkkauran varteen, ei siis tarvittu edes suksia"

Juttu katsottavissa:

areena.yle.fi/1-4415076

Tämän vuoden sääpalloprojekti alkoi hautua projektimielessä jo alkutalvesta. Edellisestä projektista on jo aikaa, ensimmäinen pallo lähetettiin keväällä 2011. Silloin pallon kyydissä oli vain Vaisalan radiosondi, nyt päätettiin pistää paremmaksi.
Mukana projektissa radiokerhon lisäksi on ennestään tutut Lyseon Lukio, Arbonaut sekä Vaisala. Lisäksi mukaan saatiin paikallista osaamista kun Sensire lupautui laittamaan oman seurantalaitteiston pallon kyytiin.

Projekti alkoi pullantuoksuisilla palavereilla yhteistyökumppaneiden kanssa ja mietittiin kuka tekee mitäkin ja mitä pallon kyytiin saadaan mahtumaan. Pallolle päätettiin hyötykuorman painorajaksi yhtä kiloa, lopulta valitsemalla pienempiä akkuja ja purkamalla turhia kotelointeja pois, saatiin kuorman painoksi noin 970g.

Pallon lähetyksen suunnittelusta löytyy tietämystä mm. kysymällä IRCnetin #ham.fi -kanavalta. Ilmailusää-palvelusta saa kyllä ennusteen tuulennopeudesta eri lentopinnoilla, ja pohtimalla saa ajatuksen mihin pallo voisi kulkea. Mutta IRC antoi neuvon että käytä pallonlennättäjien omaa ennustussivua apuna, ja sehän osasi laskea ennusteen hyvin. Pallon lähetystä voi harjoitella sivulla predict.habhub.org/
Tämä osottautui melko tarkaksi, lentoreitti ei montaa kilometriä heittänyt. Toki tuuliennuste on hieman epätarkka viikkoa etukäteen, sen pidemmälle ei osaa ennustaa. Lähetysaamuna uusi tarkistus ja hyvältä näytti.

Ennen pallon päästämistä taivaalle täytyy kuitenkin varoittaa muita ilmatilan käyttäjiä. Tämä kannattaa aloittaa hyviss ajoin, viimeistään kahta viikkoa aikaisemmin. Eli kysytään tornista sähköpostitse mitä tietoa tarvitsevat ja noudatetaan ohjeita. Noin viikkoa ennen pallon laukaisua lähetetään ennakkoilmoitus jossa kerrotaan ainakin lähetyskoordinaatit, toiminta-aika, lakikorkeus, ennustettu tuulensuunta sekä toimintasäde. Lopulta lennonjohto tekee pallosta NOTAM-sanoman, joka näyttää jotakuinkin tältä:
EFJO JOENSUU
B0631/18 -
WEATHER BALLOON PSN 626017N 0297558E, RANGE 25NM, MAX HGT 150000FT
AGL. SFC - 150000FT AGL, 16 APR 09:00 2018 UNTIL 16 APR 11:00 2018. CREATED:
12 APR 17:27 2018

Nyt tietää että lupa on saatu, joten eikun heliumin ostoon ja palloa täyttelemään.

Pallon sekä radiosondin toimitti Vaisala. Palloja tarvittiin lopulta 2kpl kun ensimmäinen puhkesi täyttäessä. Eli Heliumiakin meni lopulta iso pullollinen kokonaan.
Lyseon lukio hankki itse heliumin, oppilaat rakenteli styroxilaatikon ja asensivat siihen pari kameraa ja Sensiren tekniikkaa.
Sensire auttoi oppilaita elektroniikan asennuksessa ja toimitti omat hienot laitteensa pallon kyytiin
Arbonautin puolesta hoitelin lentoluvat, toisen kameran sekä tein tuuliennusteita ja karttoja. Arbonaut oli myös mukana vastaanottamassa palloa kun se laskeutui Kiteelle.
Radiokerhon jäsenistä Eikka OH7ER uskalsi antaa aprs-lähettimen, johon laitoin omista varastoista GPS:n, akun ja antennin.

Kartta sääpallon reitistä. Punaisella viivalla Vaisalan mittaama reitti, jonka päällä vihreällä pallolla näytettynä APRS-paketin ilmoittamat koordinaatit.
APRS-lähetin löyti GPS-koordinaatit vielä 21370 metrin korkeuedessa, lähetin ei lähettänyt paketteja enkuin GPS-signaali taas palautui, joten seuraava paketti lähti ilmoille vasta pallon laskeuduttua 8752 metriin. Akkuna oli radio-ohjattavan lennokin 2-kennoinen LiPo allu ilman mitään suojausta, ja toimi varsin hyvin.

Muutama kuva maistiasiksi, lisää SciFest näyttelyssä. GoPro kerkesi ottamaan 3640 kuvaa ennen akun hyytymistä. Pallon pyörimisen takia alaspäin kuvaava videokamera ei ole kovin mukavaa katsottavaa.



Opiskelijat laittoivat kamerat ja muut laitteet virtoihin ja sitoivat laatikon kiinni hieman ennen pallon päästämistä ilmoille. Täytettiin pallo ulkona ja kiinnitettiin laatikko narun päähän. Ja hyvinhän se kesti kasassa. Huomaa vaimennustassut pohjassa. Kaikki laitteet tulivat ehjänä alas.