Kitti ei pihahda

Pöytälaatikossa pyöri vuonna X ostettu Small Wonders Lab SW+40 rakennussarja. Mukulat lakkasivat vihdoin kitisemästä sen verran että sain sen juotettua kasaan, mutta mutta, jokin on nyt pielessä.

Kenkuksi asian tekee se että sarjan toimittaja on jo siirtynyt eläkkeelle eikä varmaankaan tarjoa teknistä tukea golf-kentältä.

Oma osaaminen loppui kesken joten vaihtoehtoina on kysyä foorumilta apua tai sitten heittää vesilintua. Jos jollakulla riittää aikaa ja kiinnostusta debugata suorasekoitus CW transseiveria etänä niin huuda hep. Sarjasta löytyy kattava dokumentaatio vianetsintä ja mittausohjeineen.

Onko täysin mykkä, vai onko jotain eloa RX- tai TX-puolella erikseen? Ottaako virtaa käyttöjännitteen syötöstä? Pystytkö toteamaan oskillaattorien toimintaa toisella vastaanottimella kuuntelemalla?

73 -7di

Laitoin kiinni keinokuormaan ja RX puolella rätisee Tune-potikkaa kääntäessä. Kun avainta painaa niin side tone kuluu erittäin heikosti. Oskilloskooppi ei näytä mitään RF-Outissa

Troubleshooting mittausohjeen mukaan TX-mikserissä olisi alijännite.

OK. Kahtelen 2.10.1998 päivättyä skemaa, joka löytyi täältä:

hamanuals.com/MMans/SW-40pls.pdf

Jos täsmää oman versiosi kanssa, niin sidetonen kuuluminen olisi lupaava merkki. Tuossa ei näköjään ole erillistä myötäkuunteluoskillaattoria, niin signaali kiertänee silloin vastaanottimen kautta ja heikkous johtuu siitä, että RF-lähtöteho on alamaissa, mykistyspiirin FET Q1 blokkaa audiota, niinkuin sen pitääkin ja signaali pääsee audiopääteasteelle vain R9:n kautta, edelleen reippaasti vaimentuen.

Vastaanotin on todennäköisesti aika vähikohinainen. Oletko kokeillut ulkoantennin kanssa silleen, että kosketat antenniliittimen keskiterminaalilla J1:n 3-pinniä, tai jos gainipotikka on jo paikoillaan, tuota skeman B-pistettä gainin ollessa väännettynä täysille. Jos RX on OK, pohjakohinan pitäisi nousta reippaasti tai normaalin bandimölyn tulla kuuluville.

Lähetinmikserin alijännitteestä, tsekkaa löytyykö U5:n 8-pinniltä tuo zenerin stabiloima 7,5V maita vasten. Jos ei, varmista ensin, että olet käyttänyt oikeaa diodia oikein päin D11:n paikalla, R19 on 1k ja U5 on oikein päin, eikä 8-pinnin lähettyvillä ole jotain huomaamattomia tinasiltoja piirilevyvetojen välillä. Jos nämä on OK, tarkista tuleeko Q3 kollektorille tuo 12V maita vasten, kun avain on pohjassa. Arvaillaan sitten lisää.

73 -7di

Kiitoksia avusta. U5 8 pinnissä on 5.1 volttia ja suurennuslasilla tihrustettaessa tuo diodi on 1n5231 eli 5.1 voltin.

Mielenkiintoista, ko. komponenttia ei ole koko kitin osaluettelossa, no, sattuuhan sitä paremmissakin perheissä.

Vaihdan tuon, jospa se siitä.

No niin, katotaan. Jos lähtötehoa ei löydy mixerin korotetulla jännitteelläkään, koeta ruuvata R24:sta lisää draivia. Tuo C-luokkaan biasoitu pääteaste lähtee toimimaan vasta, kun inputtia on tarpeeksi.

73 -7di