Kokemuksia elokuun 2012 etsintäharjoituksesta Joensuussa

Tässä omalta osaltani ‘kaikuveneestä’ koettuna kokemuksia viime sunnuntain isosta etsintäharjoituksesta, johon osallistuivat useat vapaaehtois- ja viranomaisryhmät, sekä hamssit Apon OH7VL kokoonkutsumina. Muut harjoituksessa mukana olleet hamssit, olkaa hyvät ja kertokaa omista havainnoistanne ja kokemuksistanne!

Hamssirikit 160 MHz etsintäjaksoille?

160 MHz yhteydenpito etsintäryhmien välillä näytti sujuvan hyvin, ja johtokeskus kunnon antenneineen kuului lujaa. Vasta harjoituksen jälkeen älysin, että minullahan olisi ollut pepakanavien valmius omasta takaakin. Pepapuhelimen lainauksen sijasta olisin voinut yksinkertaisesti kysyä harjoituksen taajuuden, ja laittaa sen käsikapulaan, joka menee kaikille VHF- ja UHF- kanaville.

Myös autojesuni FT8900 menee kyseisille 160 MHz kanaville, ja kaikille muillekin turvakanaville. Lisäksi se toimii bandiripiitterinä, joten sitä voisi käyttää etsinnöissä automaattisena tukiasemana, esim. 70 cm PMR-puhelinten ja 160 MHz pepapuhelinten välisenä linkkinä.

Jatkossa siis voisin osaltani vapauttaa varsinaisen pepakapulan jollekin muulle sen tarpeessa olevalle ryhmälle, ja kysyä sen sijaan pelkän etsintäjakson rigeihini ohjelmoitavaksi. Sama onnistunee varsin monella hamssilla, koska useat nykyiset 2 m käsikapulat kattavat n. 140 - 170 MHz välin. Tyyppihyväksynnästä ei tietenkään ole tietoa, mutta eipä sitä bandilla kuuluvasta äänestä tiedä, mistä rikistä se on peräisin. Pääasia, että viestit kulkevat etsintäryhmien välillä sujuvan toiminnan varmistamiseksi!

Sivukaiun käyttö etsinnässä

Harjoituksessa päästiin eka kertaa käyttämään pienveneeseen asennettua sivu- eli viistokaikuani etsintäryhmän mukana. Laite kuvaa ja tallentaa pohjaa ilmakuvanomaisesti n. 50 … 100 m veneen molemmin puolin, yhdessä GPS-koordinaattien kanssa. Sukeltajien yhteyshenkilöksi veneeseemme otettu kaveri välitti tiedot sukellusryhmien ja kaikuveneemme välillä oikein sujuvasti. Sukeltajat pyysivät meitä kuvaamaan tietyn alueen, ja me kuvasimme sen. Minä hoidin kaikua, ja juniori ajoi veneellä mittauslinjoja tottuneesti, ajoittain aallokkoisessakin kelissä.

Ainoa mitä ei keritty kaikua ajatellen järjestämään tähän harjoitukseen, oli sivukaikunauhoitustemme analysointi yhdellä tai mieluummin kahdella tietsikalla joko maissa, tai viereisessä sukeltajien tukiveneessä. Mittauksen aikana on keskityttävä navigoimaan ja ajamaan vakaita kuvauslinjoja, eikä kaikuveneessämme ehdi samaan aikaan merkitä kaikkia lukuisia pohjakohteita, eikä toimittaa niiden koordinaatteja sukeltajia varten.

Kaikunauhoitusten tutkiminen onkin mahdollista järjestää vaikka niin, että viemme mittausten välillä kopiot SD-muistikortille tallennetuista nauhoituksistamme erilliselle tietsikkaryhmälle, joka keskittyy analysoimaan pohjakohteet vapaasti saatavalla HumViewer-ohjelmalla, ja antamaan niiden tarkat koordinaatit sukeltajille. Esimerkiksi Matti kertoi töissä Arbonautilla tekevänsä samantapaista työtä ilmakuvista. Sivukaikujen analyysin oppii nopeasti kuka tahansa tietsikan käyttöön tottunut hamssi.

T: - Juha -

Viestikeskuksen osalta mieleen tulee muutama asia.

Etsintäalue oli hyvin tiedossa ja viestikeskkus sijaitsi alueen reunalla joten yagi-antenni 160 Megalle toimi tosi hyvin. 68 megalle oli aluksi saatavilla vain pieni magneettijalka-antenni ilman kunnollista maatasoa, kuuluvuus oli heikko. Myöhemmin antenniksi löytyi gp-antenni jota ei nostettu maanpinnasta ylöspäin, asemat kuului vain vaivoin. Viestikeskuksen radioissa oli kuitenkin tehoa sen verran enemmän että viesti saatiin hyvin perille vaikka kuluvuudessa olikin puutteita.

Aseman rakennus tehtiin loppuun kiireessä ja osa varusteista jouduttiin hakea kaupungin laidalta. Alkupalaveri jäi välistä ja viestikeskus oli aluksi hieman tietämätön mikä on etsinnän laajuus. Viestit kuitenkin kulki asiallisesti silloin kun kuuluvuutta oli. Matkan varrella tuli siten huomattua haasteita muutamassa asiassa.

Viestikeskus, viranomaiset ja etsintäjohto olivat eripuolilla taloa, välillä oli vaikea saada yhteys etsintäjohtoon kun jouduttiin käyttämään juoksupoikaa. Etsinnän johtaja vaihtoi paikkaa oman työpöytänsä ja poliisiauton välillä johon ei ollut viestissä näköyhteyttä.

Toisena puutteena oli epätietoisuus partioiden tehtävistä. Viestikeskus ei tiennyt minne partio oli matkalla ja mikä oli sen tehtävä, paikallistuntemus rajoittui maalle joten ilman karttaa oli vaikea hahmottaa missä saaressa partio on tai mistä alueesta sukaltajaryhmä puhuu. Viestit kuitenkin kirjattiin kuten kuultiin ja kerrottiin eteenpäin johdolle. Jos paikkana taas olisi ollut ennestään tuntematon alue niin kartta olisi varmaan tullut haettua johtajalta.

Veneillä oli kutsut sukeltaja1, sukeltaja2, sukeltaja3 ja tukipartiona viistokuvausvene kutsulla kaiku. Tämäkin olisi ollut selkeämpää jos alusta asti olisi ollut selvää että sukeltaja1 toimii näiden neljän kutsun johtajana jolle kannattaa ilmoittaa ensin mikäli aikaa ontaa siirtymiskäskyn toiselle vedessä kulkevalle ryhmälle. Sukeltaja2 oli viestien tavoittamattomissa epäkuntoisen radion takia, mutta viestin välitys muiden veneiden kautta onnistui.

Viranomaisien käytöstä vesikuljetusten järjestämiseen ei ollut ennakkotietoa, siis ensimmäinen havainto kahdesta saareen rantautuneesta partiosta tuli vasta kun he olivat suorittaneet tehtävän. Viestin tulisi tietää myön kun tehtävän suoritus alkaa sekä mielellään jo silloin kun partio lähtee johtokeskuksesta. Kyyti saatiin kuitenkin järjestettyä etsintäjohdon kautta sujuvasti, jolloin tuli myös selville että näitä partioita ei kuljetettu vapaaehtoisvoimin.

Vähän epäselvästi kirjoitettu, mutta jos siitä jotain oppia saisi.

Välitän Apolta pepakanavalistan. Juniorin UV-3R -pikkukapulan muisteihin ne jo tänään ohjelmoitiin. :slight_smile:

T: - HJ -


Vapepalle annetut VHF-taajuudet

  1. 164.100

  2. 164.050

  3. 164.150

  4. 165.125

  5. 165.150

  6. 165.175

Kanava 1 on käyttökelpoisin, koska se on kaikissa meillä olevista radioista.
“Reinikaisissa” ei ole kanavia 2 ja 3, ja Zodiak käsiradioissa on vain 1-3.

Tohmajärven porukka näyttää suosivan kanavaa kolme (3).
Mitään sääntöä ei kuitenkaan ole kanavien käytöstä.

terv Apo

Ensiksikin kiitokset mukanaolleille hamsseille Matille OH7FQP, Jussille OH7FQQ ja Juhalle OH7HJ.

Tämä Joensuun harjoitus oli urheilusukeltajakurssin loppuharjoitus, mutta siihen liitettiin muitakin elementtejä, koska myös viranomaiset tarvitsevat harjoitusta tämänkaltaisissa yhteistoimintatehtävissä.

Alkuperäinen ajatus oli, että Juha -7Hj hoitelisi APRS näyttöä ja esittelisi tarvittaessa medialle ym kiinnostuneille. Partioiden liikkeiden seurantaa varten oli tehty hyviä karttoja toiminta-alueesta.

Edellisena iltana skypetellessä tuli mieleen, että jospa otetaan Juhan vene mukaan kaikumittauslaitteineen, ja niin tehtiin. Ilmoittautumisen yhteydessä sukeltajat kiinnostuivat vedenpinnan alaisesta kaikumittauksesta niin että pyysivät saada siirtää tässä harjoituksessa Juha pois viestiryhmästä sukeltajien ryhmään. Näin tehtiin.

Matti mainitsee epätietoisuuden monessakin asiassa. Se on totta.
Harjoitus oli lähtenyt liikkeelle pelastuslaitoksen päivystäjälle tulleesta puhelinsoitosta; siinä oli kerrottu kuuluneen avunhuutoja Noljakan rannalle jostain järveltä päin. Siinä kaikki mitä aluksi tiedettiin. Sitten tiedon murusia oli alkanut kertyä kiihtyvällä vauhdilla. Joku olisi tiennyt veneitten yhteentörmäyksestä. Aluksi toimintaa (harjoitusta) johti Pelastuslaitos. Tieto mahdollisista menehtyneistä ja pelastuneitten etsinnästä muutti toiminnan johtamisen Poliisille.

Järveen oli sijoitettu useita menehtyneitä kuvaavia luonnollisen kokoisia nukkeja. Ne olivat sukeltajakurssilaisten loppu-harjoitusta varten. “Haverista” pelastuneita ja menehtyneitten omaisia kuvasivat vapaaehtoiset näyttelijät.

Harjoituksen päättymiseen (klo 16) mennessä kuusi (6) vesionnettomuuden uhria oli löydetty. Osa “menehtyneinä”. Uhreja oli ollut 10, mutta sitä ei tiedetty. Oli varmasti paljon muutakin mitä ei tiedetty. Todellisuudessa media olisi hyökännyt jo meidänkin viestiaseman kimppuun jo tunnissa… Jokiaseman seutu olisi ollut tupaten täynnä uteliaita ja hysteerisiä haverin menehtyneiden omaisia jne…

Alpo OH7VL