Kuuluvuusaluekartta (tietoja kaivataan)

Ajattelin tehdä maakunnan alueen APRS-digeistä ja igateista kuuluvuusaluekartan radiomobile ohjelmalla. Minun tiedossa ei ole, että sellaista olisi aiemmin tehty. Jos joku on kuitenkin jo tehnyt niin vinkatkaa :slight_smile: Joitakin erillisiä karttoja on nähty, mutta ei sellaisia missä olisi kaikki koottuna yhteen samoilla asetuksilla.

Tarkoitus olisi, että kartasta näkisi missä alueilla on aprs peittoa ja missä olisi ehkä vielä kehitettävää. Mukaan kelpaa kaikki, eli sekä kerhon että yksityiset digit ja igatet.

Kartan laatimista varten tarvitsisin tiedot Pohjois-Karjalan alueen digeistä ja igateista:

 • Asematunnus
 • Digi / RX-igate / RX-TX-igate?
 • Sijainti (selviää myös aprs kartalta, tarkista että sijainti on tarkka tai ilmoita oikeat koordinaatit)
 • Antennin korkeus MAAN pinnasta (huom ei meren, koska se tieto sisältyy karttapohjaan jos vain sijainti on tarkka).
 • Antennin säteilykuvio ja polarisaatio, jos jotain muuta kuin pysty/omni.
 • Antennin gain (ilmoita dBi muodossa, jotta eri asemat ovat vertailukelpoisia)
 • Syöttökaapelien jne häviöt
 • TX teho

Saa kertoa myös millainen kalusto on käytössä, jos haluaa :slight_smile: Se ei kuitenkaan ole kartan laatimisen kannalta pakollinen tieto.
Kerro myös mikäli laitteet eivät ole päällä 24/7. Erittelen nämä jotenkin, jotta saadaan totuudenmukaisempi kuva tilanteesta (jatkuva vs satunnainen).

Vastaavan kartan voisi tehdä myös kerhon puhetoistimista. Ehkä myöhemmin kunhan nuo uudet Varve toistimetkin ovat käyttövalmiina (laittaisiko joku Varve -tiimistä niistä tietoa?).

Tietoja voi laitella tähän keskusteluun tai minulle sähköpostitse omakutsuun. Laitan myöhemmin laatimani kartan tänne.

73 de Reijo OH7GGX


Tässä malliesimerkkinä kerhon igaten tiedot

Tunnus: OH7ABC
Laji: RX-igate
Sijainti: aprs.fi/oh7abc
Antennin korkeus: 20m
Antennin säteilykuvio / polarisaatio: Omni - Vertical
Angennin gain: 8,3 dBi
Kaapelihäviöt: 2,5dB
TX teho: -

Nurmeksen APRS digipeaterin tiedot laitettu sinulle sähköpostilla…

73 de…

Ylä-Karjalan Radioamatöörit Ry OH7ABE
Sihteeri Kimi OH7KIM

Hyvä Reijo!
Minun igate omni 6 dBi @ 35m, syöttö vaimentaa pari dB.
Lieksan RDL-digissä sama antenni, korkeus 5 m, vaim. 1 dB.
Okun RDO omni 2 dBi 15 m agl, vaimennus 3 dB.
73 Arto

Kiitos Kimi ja Arto!

Lisäilen nuo digit ja igatet karttaan.

Vielä mahtuu lisää. Olisi hyvä, jos kartasta saisi mahdollisimman kattavan. Tällä hetkellä aprs.fi:ssä näkyy jo mainittujen lisäksi ainakin OH7FES-4, OH7EKL-1, OH7RAC, OH7HJ-1, OH7RDR, OH7RDK, OH7RDT, OH7AZC. Lähiaikoina näyttäisi olleen aktiivisena myös OH7KNM ja OH2FTB-2. Muitakin varmaan on ainakin satunnaisesti päällä?

Myös tulevat voi ilmoittaa, jos sellaisia on suunnitteilla, ja paikka sekä laitteet tiedossa.

Laitahan Reijo kartta jakoon, miltä se näyttää?

Laitan illalla väliaikaisen version nähtäväksi.

Vielä puuttuu kaikki nuo edellisessä viestissä mainitsemani asemat (ja muut jotka jäi mainitsematta). Jospa tässä päivän aikana tulisi vielä jotain tietoja, niin lisään nekin illalla karttaan ennen julkaisua. Pakko ei ole tietenkään ilmoittaa, mutta olisihan se hyvä jos kartta olisi mahdollisimman totuudenmukainen.

Vielä OH7RDR:
Omni 2dBi, feeder -3 dB, 30 m AGL.
73 Arto

Moi,
OH7KNM
Silloin tällöin päällä TCPIP.

Vertikaali antenni x 510 RX vain,
gain dB:ä 8.3dB en tiedä paljon se on dbi oisko 11dbi:ä,
korkeus 7m maasta + 155m merenpinnasta,
koksin vaimennus 0.0 - 0.5 dB .

Radio yaesu ft2400 + kam plus ja pc ohjelma UI-View32.
De Eikka OH7KNM

Tässäpä pari kuvakaappausta. Zoomasin hieman lähemmäksi ja otin kuvakaappaukset kahdessa osassa, jotta erottuu paikat ja värit paremmin.
Vihreillä alueilla pitäisi aprs toimia “ihan hyvin” tuon mukaan. Keltaiset ovat “heikkoa” aluetta. Satunnaisesti päällä olevat ja suunnitellut asemat ovat tässä vielä kaikki samassa.

Mukana ovat nyt seuraavat asemat:

 • OH7ABC
 • OH7BD
 • OH7EOW-1 (Tuleva Ilomantsin igate)
 • OH7KNM (Satunnaisesti päällä)
 • OH7RAE
 • OH7RDL
 • OH7RDO
 • OH7RDR

Lisä asemia lisäillään kunhan tietoa saadaan. Saa siis laitella tietoja edelleen. Koitan kerhon puuttuvien digien tiedot kaivella jostain.

Nyt olisi tietysti myös mukava kuulla näyttääkö kartta vastaavan todellisuutta? Träkkereitä kannattaa pitää autolla ajellessa päällä ja seurailla aprs.fi:stä onko paketit menneet läpi sieltä missä kartan mukaan pitäisi olla “vihreää aluetta”. Jos taas näyttäisi menevän hienosti vaikkei ole edes “keltaista”, niin sekin tieto on tervetullut.

Kartta olettaa, että käytetään (autossa) MDR:n tehoja eli noin 4W. Joillakin voi olla teho isompikin, joten se kannattaa tietysti huomioida myös. Toisaalta myös vastaanottimien (igate, digi) herkkyydessä on eroja. Niitä voidaan esimerkiksi igatejen osalta viilailla, jos näyttää siltä että herkkyys on todellisuudessa parempi/huonompi.


Hyvää työtä Reijo!
OH7EKL-1 on Martonvaarassa ollut qrv jo useita vuosia. Tonin asemalla on varmaan 3 dBi Omni @10m agl. -1 dB
Tohmajärvihän siellä uupui myös: OH7RDT Omni 6dBi @12m agl - 3dB
Ja sitten on vielä Juhan igate Kolilla.
Noissa kannattaa aina laittaa kartan oheen myös laskennassa käytetyt parametrit, mm. “required reliability (%)” . Se varmaan saisi paketilla olla luokkaa 95%.
73 Arto oh7bd

Hyvä huomio nuo speksit. Niitä on tarkoitus vielä viilailla lopullisia versioita kohti ja siihen olisikin hyvä saada käytännön kokemukseen pohjautuvaa tietoa kuuluvuudesta. Nämä kartathan on vain teoreettisia ja käytäntö voi olla muuta, joten viilailemalla saadaan niitä sitten lähemmäksi totuutta.

Kokeilin tuota 95%, mutta äkkiseltään näyttäisi että se on ehkä liiankin jyrkkä. Oma arvioni sopivaksi arvoksi sattuisi ehkä tuonne 80-85% paikkeille, mutta testaillaan ja katsotaan mitä tulee. Kartan tarkastelussa katson itse lähinnä noita vihreitä alueita. Keltaiset ovat sitä “heikkoa” aluetta jokatapauksessa eli liikkeellä olevasta mobiilista pakettien läpi meno on siellä jo arpapeliä. Supergainerilla ja 50W teholla toki pääsee monesta paikkaa läpi, mutta pienellä 1/4-aallon lisätikulla ja 5W teholla on jo haastavampaa.

Tässäpä kuitenkin väliaikaversio tuolla 95% asetuksella. Mitä ollaan mieltä?
Karttaan on lisätty nyt myös OH7EKL-1, OH7RDT ja OH7RDB.

Otan varmaankin tulevista kartoista nuo keltaiset alueet kokonaan pois, koska ne tekevät kartasta sekavan kuuluvuusalueiden peittäessä osin toisiaan (vihreä jää joissain paikoissa päällä olevan keltaisen alle). Tässä niitä keltaisia on jo vähän vaalennettu mutta päällekkäisyysongelma on edelleen. Pelkkä vihreä alue olisi varmaankin selkeämpi.

Tuosta “tiukemmasta” kartasta näkyy kuitenkin hyvin, että tarvetta digeille tai igateille olisi ainakin maakunnan pohjois-osaan (maanselkä?), Juukaan, Uimaharjun seuduille tai siitä hieman pohjoiseen.

Maakunnan eteläosassa Varkauden suuntaan ja 6-tietä Lappeenrannan suuntaan näyttäisi olevan myös puutteita. Jälkimmäiseen tosin taitaa nykyään Savonlinnassa digi ja aivan 6-tien varrella igate vastassa? Varkauden suuntaan ei ilmeisesti mitään eli sinne mentäessä hävitään kokonaan kartalta?

Itään päin näyttäisi, että Ilomantsi toisi hienosti peittoa kunhan toteutuu. Sinne on ymmärtääkseni jo suunnitelmat pitkällä ja laitteet olemassa. Toivottavasti käytännön asennuskin hoituu pian :slight_smile:

73 de Reijo OH7GGX

Ettei veny homma kovin pitkäksi, niin teen illalla tai huomenna kartasta “lopullisen” version viilatuilla spekseillä. Siihen ehtii vielä ilmoittaa puuttuvien asemien tietoja, kun toimii nopeasti. Muuten mennään sitten niillä tiedoilla mitä on ja oletetaan kartan osalta ettei puuttuvia asemia ole olemassa. Kannattaa ilmoittaa :slight_smile:

Laitetaanpas vielä “lopullisesta” väliaikatietoja kuitenkin :slight_smile:

Eli tältä näyttäisi nyt. Mennäänkö tällä vai pitäisikö jotain lisätä, poistaa tai korjata?

Toisessa kartassa näkyy kaikki ilmoitetut (lista kuvan alareunassa) ja toisesta on jätetty pois satunnaiset, sekä suunnitellut. Käytännössä noita kahta karttaa vertaamalla näkee hyvin, että Ilomantsin igate toteutuessaan toisi peittoa laajalle alueelle ja vaikuttaisi ainakin minusta näinollen tarpeelliselta.

Nurmeksen pohjoispuolella näyttäisi olevan tarvetta Maaselän digille. Siitä etelään päin tultaessa tarpeita näyttäisi olevan ainakin Juuan kohdalla. Pielisen toisella puolen Uimaharjun suunnalla. Etelämpänä Heinävesi (vaikkei vielä varsinaisesti pohjois-karjalaa olekkaan) ja Kesälahti voisi olla hyviä kehityskohteita.

Karttaa kannattaa lukea siten, että siellä missä vihreä alkaa rakoilemaan niin myös kuuluvuus alkaa rakoilemaan. Varsinkin, jos vihreä ei osu tien kohdalle niin todennäköisesti tieltä ei sillon paketti mene läpi vaikka lähimaastossa vieressä vihreää olisikin. Yhtenäinen vihreä alue on aikalailla toimintavarmaa.

Laskennassa on käytetty nyt seuraavanlaisia speksejä:

 • Reliability kaikkien asemien kohdalla 90%.
 • Keltaiset alueet on jätetty pois, jotta kartta on selkeämpi.
 • MDR -radiolla varustettujen asemien RX herkkyydeksi on asetettu 0,35uV (-116dBm).
 • Paremmat RX:t ovat 0,25uV (-119dBm) tai sinnepäin vähän tapauskohtaisesti sen mukaan miten niistä on tietoa.
 • Vihreä alue on tuosta herkkyysrajasta 10dB.

Kommentteja?

73 de Reijo OH7GGX

Edit: Ja edelleen siis kartassa oletetaan, että mobiilin päässä oleva APRS toimii pienellä lisäantennilla ja 4-5W teholla. Tällaisella setupilla pitäisi suurimman osan halukkaista päästä kartalle ilman super-gaineria ja 50W tehoa :smiley:


Näyttökuva 2016-10-13 kello 19.01.00.jpg

Minusta tuo näyttää realistiselta.
Arto

Kerhon viralliset aprs-digit pitäisi ollakkin siellä automatic.sral.fi. Yksityisiäkin näyttäisi olevan siltä osin, kun niille on lain vaatima automaattiaseman lupa.

En tiedä sitten miten nuo igatet yms. Niillehän ei automaattiaseman lupaa tarvitse, mutta kuuluuko ne toisaalta tuohon listaan? Sehän on kuitenkin “toistinasema/majakkalista”. Menee minusta aika sekavaksi, jos siellä alkaa jokaisen kotiasematkin olemaan. Jos niitä voi sinne kuitenkin laittaa, niin ehkä kerhon 24/7 igate voisi olla hyvä siellä olla.

Laita vaan se RX sinne Juukaan. Jos vaikka seuraavan kerran ajellessa näkyisin kartalla Nunnalahden jälkeenkin :smiley:

-Reijo OH7GGX