OH7VHF huolto-QRT

Terve!

Majakkasignaali on saatujen raporttien mukaan ollut heikkona viimeaikoina. Käymme ongelman kimppuun kaksivaiheisesti siten, että 18 - 20.7 välisenä aikana syöttöjohdon korkeusrajoitteinen puoli on tarkastelun ja huoltotöiden alaisena ja myöhemmin syksyllä vuorossa on taas mataluusrajoitteinen, eli antennipuoli. Muutostöitä tehdään myöskin majakan etäkunnonvalvontaan liittyen.

Mainittuna aikana majakalla voi olla pidempiäkin QRT-aikoja, joten ei kannata kiirehtiä ropaamaan rigiä, jos jaksolla sattuu olemaan tavallistakin hiljaisempaa.

73 de Antti, -7DI

Itse itselleni vastaten: Huolto-QRT ohi. Mittareiden mukaan antenniin näyttäisi menevän taas miltei täysteho. Syy heikkoon signaaliin ilmeisesti parissa viheliäisessä BNC-liittimessä.

73, Antti -7DI

589 tulee majakka nyt :slight_smile:

-Reijo OH7GGX

Kiitos Reijo raportista. Toivotaan, että paketti pysyy nyt jatkossa paremmin kasassa.

Illanjatkoksia.

73 de Antti -7DI

Terve!

Öllölän suunnalla näyttää olevan Valio-myrskyn jäljiltä sähköt poikki ja OH7VHF myös QRT. Kaukokäyttölinkin akkukin tyhjeni aamuun mennessä, joten sähköjen paluusta majakan käynnistymisen menee jokunen tunti systeemin lataillessa ensin akkujaan. Peukkuja pidätyttää lähinnä laitoksen ensimmäinen täyskylmä bootti n. 2,5 vuoteen, mutta eipä maailma tuohon kaadu, vaikkei “Lasarus” nousisikaan.

73 de OH7DI

QRT päättynyt eilen n. 2230 SA.

73 de -7DI

Hei,
onko minulla vikaa, vai onko majakka hiipunut?
73 de Arto

Terve Arto,

Taitaapa olla nyt hankalampaa vikaa majakan puolella. Sovimme -7NFA:n kanssa, että tarkistaa tilanteen seuraavalla Tuupovaaran reissulla.
Hämminki on ilmeisesti alkanut jo tuossa kovien pakkasten aikaan tammikuussa.

73 -7di

OH7VHF taas QRV ja etämittarit normaalilukemissa. Vaati justi pahimmoilleen
sen verran isoa resettiä, ettei mahtunut kaukokäyttölinkistä läpi.

73 -7DI

Kiitos Antti!
Arto

Terve,

Majakka ollut jo jonkin aikaa QRT. Huoltoa tulossa touko-kesäkuun vaihteessa.

73 de OH7DI

Terve,

OH7VHF-majakalle tulee nyt pidempi tauko QTH:n vaihdon vuoksi. Pientä spekulaatiota on ollut majakan sijoittamisesta Kankaalanmäen vesitorniin (KP52HL), mutta käytännössä uusi sijoituspaikka on vielä haussa, eli vihjeitä otetaan vastaan, mieluiten KP52-ruudun aluetta koskien, muttei mitään vaihtoehtojakaan pois sulkien. Majakan käyttösähkökustannus toki korvataan, jos joku päättää ottaa -7VHF:n omiin nurkkiinsa.

Tauon aikana majakka on pajalla Oulussa. Tarkoitus on mm. tutkia, taipuuko vanha lähetin PI4-modelle. Tavoitteena on päästä takaisin ääneen vuoden 2018 aikana.

73 de -7di

Terve,

OH7VHF on ollut QRT jo jonkin aikaa. Lähettimen muutostyöt ovat loppusuoralla ja parhaillaan laitteisto on käynnissä “radioamatöörin välittömässä valvonnassa toimivana automaattiasemana”, kutsulla OH7DI/B, ruudussa KP25QC. Pidän asemaa päällä ilta-aikaan ainakin ensi viikon, ellei pahempaa hämminkiä ilmene. Antennina on 1 x BigWheel. Uutena lähetysmodena CW:n rinnalle on tullut PI4 ja majakan lähetystaajuus on nyt lukittu GPS:n aikasignaaliin. PI4-lähetyksessä saattaa vielä aika-ajoin olla GPS-vastaanotosta johtuvia katkoksia.

Uuden QTH:n suhteen tunnusteluja on tehty Konnunniemen linkkiasemalle pääsystä (KP52FL), mutta prosessi on edelleen kesken ja lopputulos epävarma.

73 de Antti, OH7DI

Majakka on taas QRV. Evakkotaival päättyi lopulta ruutuun KP52HL, kirjaimellisesti entisen rahavallan temppelin harjalle. Vanhassa Säästöpankin pankkisalissa toimii nykyisin myös Kristuksen käsittätehdyn ikonin kappeli ja vintillä OH7VHF. Only in Tuupovaara…

Antenneina edelleen 2 x BigWheel ja lähetelajeina CW ja PI4. Jälkimmäinen alkaa aina GPS-järjestelmän tasaminuutilla. Jos radion aikamerkki pääsi ohi, niin tällä voi paikata.

73 -7di

Mikä on tämä PI4 lähetelaji? Kuulostaa melodiselta SSB:llä. FLdigi-ohjelma ei tunne tuota. 73’t de Kai OH7EML

Terve, Kai.

Kyseessä on tanskalaisten, nimenomaan majakkakäyttöön kehittelemä heikkosignaalimode. Ideana on saada lähete mahtumaan IARU Region 1:n VHF-komitean suosittamaan, 1 minuutin lähetyssekvenssiin, jossa minuutin sisällä on koneluettava osuus, CW-osuus ja kantoaalto. Modea tukevia lukuohjelmia on tällä hetkellä vissiin 2, eli MSHV ja PI-RX.

PI4:ssa lähetettävät symbolit kuvataan 4 äänitaajuudelle. Melodisuus tulee todennäköisesti vahvasta virheenkorjausmenetelmästä, eli yksi hyötyinformaatiobitti lähetetään tavallaan useassa kohdassa lähetettä ja tästä “teemaan” tulee vähemmän satunnaisuutta, minkä korva kuulee melodiana. Jos jokaisen piipan korkeus arvottaisiin täysin satunnaisesti, tulos olisi aivan eri kuuloista.

Modesta löytyy lisäinfoa OZ7IGY -majakkaporukan sivuilta:

https://www.oz7igy.dk/pi4/

OZ2M:n sivuilta löytyy myös täydellinen kuvaus moden koodausmenetelmästä.

73 -7di