Remoteaseman käyttöönotto

Oskolan remoteasemalla voidaan pitää QSO:ja puheella ja digimodeilla. Maston kierto, antenninvaihto ja CW ovat vielä työn alla, mutta tutustuminen etäohjelman käyttöön voidaan aloittaa jo nyt.

Esittelen keskiviikkoisin kerholla klo 18.00 etäohjelman käyttöä, ensiksi muutamina iltoina puhekäyttöä ja myöhemmin tarpeen mukaan FT8.

Etäkäyttäjä tarvitsee nettiyhteyden ja päätelaitteen, johon saa mikrofonin ja kuulokkeet tai kaiuttimet. Tavallinen Windows PC ja mikrofonilla varustettu headset toimivat hyvin. Voitte ottaa omat laitteet mukaan.

Kerhotilaan mahtuu minun lisäkseni mukavasti enintään kuusi osallistujaa, joten vastatkaa tähän viestiketjuun milloin haluatte tulla. Pidän näitä esittelyitä niin pitkään kunnes kaikki halukkaat ovat päässeet mukaan.

Terveisin
Heimo, OH7TY

Heimo esitteli tänään kerholla etäohjelman käyttöä. Kiitokset hyvästä esittelystä.

Työvuorot sopivasti, joten OH7BFJ paikalla Marraskuun kolmantena.

Valitettavasti joudun perumaan 3.11 keskiviikon, olin aikoja sitten lupautunut lapsenlapsenvahdiksi ko. iltana. Otan kerhon 50v juhlaan/ pikkujoiluun laitteet mukaan, niin voidaan esitellä sielläkin. Jos on tarvetta, niin minulle käy muutkin viikonpäivät ja ajankohdat,

Terveisin
Heimo OH7TY

Oskolan kilpailuasemalla on tilat, sähköä, IC-7300, RaspberryPi, 4G reititin, tribanderin (10, 15 ja 20 m) rotaattori ja automaattinen antenninvaihtaja. Tero ja kumppanit antavat käyttää etäasemaa kilpailujen ulkopuolisena aikana. Etäasema on testattu ja se toimii SSB:llä ja FT8:lla hyvin.

Etäaseman kautta voi pitää myös sähkötysyhteyksiä. Rakennussarjana saatavana oleva CW keyer liitetään käyttäjän päätelaitteen USB-liittimeen ja toimii teknisesti hyvin, eli radio lähettää CW:tä, mutta välillä syntyy virhetila, jossa automaattinen avainnus jumiutuu. Virheestä on raportoitu Mikaelille. Vian syy ja korjausaikataulu ei ole tiedossa.

Nyt testikäytössä on Web Radio Control ohjelman versio 0.12, joka on tarkoitettu yhdelle käyttäjälle. Etäasemaan voi samanaikaisesti liittyä useita käyttäjiä, mutta kenelläkään ei ole yksinoikeutta ”etäradion nappuloihin”. Jos joku vaihtaa taajuutta, se vaihtuu kaikille käyttäjille.

Mikael on tekemässä ns. kerhoversiota, jossa on useiden käyttäjien ja salasanojen hallinta, jolloin etäasema on kerrallaan yhden käyttäjän hallinnassa. Mikael on arvioinut kerhoversion valmistuvan testivaiheeseen alkuvuodesta 2022

Jatkan edelleen testaamista ja käyttäjien opastamista etäaseman käyttöön. Pyydän kiinnostuneita ottamaan yhteyttä minuun, niin voidaan sopia käytännön järjestelyistä. Suurin osa etäkäytön toiminnoista säilyy nykyisellään, joten oppi ei hukkaan mene.

Mikaelilla on kattavat asennus- ja käyttöohjeet osoitteessa: doc.webradiocontrol.tech, mutta teen myös kerhokohtaisia ohjeita.

Kiitokset teille kaikille etäaseman rakentajille ja ylläpitäjille, tämä on kerhotoimintaa parhaimmillaan.

Hyvää Uutta Vuotta!

Heimo OH7TY