Rigivertailu Icom 706 vs. Yaesu FT-857

Rigivertailu

  1. Lähtökohta. Minulla on kaksi antennipaikkaa, Rääkkylän kirkonkylällä ja Kiesvaaran kylällä Rääkkylässä. Välimatkaa on noin 10 km. Kyllästytti raahata rigiä paikasta toiseen, varsinkin kun autoantenni hajosi.
    Sattuipa olemaan Pohjois-Karjalan Radiokerholla, OH7AB myynnissä radioroinaa.
    Ostin sitten vanhan Icom 706:n lisäksi toisen rigin Yaesu FT-857:n.
    Rigit ovat eri vuosikymmeniltä. Icom viime vuosituhannelta ja Yaesu valmistettu varmaan vuoden 2002 jälkeen.
    Koska minulla ei ole mittalaitteita arvostelen ainoastaan käytettävyyttä. Yaesu vaikuttaa kuitenkin herkemmältä.
  2. Ominaisuuksia. Icomin taajuusalue kuuntelussa on aukoton 30 kHz-300 MHz. Icomin modet saa valita lähes vapaasti. CW, AM, LSB, USB, FM ja WFM (vastaan otto). Yaesun taajuusalue ei ole aukoton. 100 kHz-56 MHz, 76-108 MHz, 118-164 MHz ja 430-470 MHz. Entisenä DX-kuuntelijana panen merkille, että kummankin herkkyys pitkillä aalloilla on huono ja Icomin herkkyys on huono myös keskiaalloilla, yleisradion bandilla. Amatööribandeila Yaesu vaiukuttaa herkemmältä, näin lyhyen testin jälkeen en vielä uskalla muurata lopullista kantaa. . Täällä itä-Suomessa hyvänä tropokeli-indikaattorina voisi käyttää OIRT-bandin venäläisiä yleisradioasemia (66-73 MHz) ja vanhan OIRT:n tv-kanavan 0 ääntä, sehän on 6m bandin lähellä. Yaesulla ei vain ole WFM eli leveän taajuusmodulaation vastaanottoa OIRT:n taajuuksilla. Koska FT-857 on uudempi kuin IC-706, se ilmeisesti kuluttaa vähemmän virtaa, ainakin lämpenee vähemmän, eikä puhallinkaan pyöri jatkuvasti. Icomissa läetystaajuuksien estot on joku aikaisempi omistaja purkanut, joten on oltava tarkkana, ettei lähetä luvattomilla taajuuksilla. Tämä mahdolistaa tosin myös uuden 60 m bandin käytön.
  3. Digimodeja en ole testannut, koska en ole saanut Linux-tietokoneeni ja rigin välisiä liitäntöjä toimimaan. Yaesussa valintoja on kuitenkin enemmän kuin Icomissa. Icomin mukana tuli kaapeleita 2kpl tietokoneeseen liittämistä varten, Yaesuun saa ostaa lisää piuhoja.
  4. Tehoasetukset. Icomissa ei saa tallentaa lähetystehoa bandeittain. Kaikille HF-bandeille ja 6 metrille on sama tehoasetus. Yaesussa saa valita 6 m bandille pienemmän tehon, minullahan on perusluokan lupa, joka oikeuttaa 6 metrillä vain 30 W tehon.
  5. Äänenlaatu. Icomin iäkäs mikrofoni vaatii mikkigeinin täysille, Yaesu taas asetuksen pienentämisen, vasta-asemat kehuvat molempien äänenlaatua hyväksi, kun Yaesun mikissä olevan “TONE”-kytkimen kääntää asentoon 2.
  6. Muistipaikkoja molemmissa on runsaasti. Icomissa on 99 tavallista muistipaikkaa, kaksi skannausrajaa ja “home” eli kotipaikan muisti, Kotipaikan muistiin kanntta tallettaa kotia tai työpaikkaa lähin 2m toistin tai kotiseudun turinataajuus autokäyttöä ajatellen. Yaesussa on vielä enemmän muisteja, kotikanaviakin on erikeen HF, 6m, 2m ja 70 cm:lle, eli on peräti neljä kotia. Muistipaikkoihin liittyy Icomin ohjelmointivirhe. Kun talletat toistinten taajuuksia, saattaa splitti eli vastaanotto ja lähetystaajuuksien erotus tallentua väärin. Oletetaan, että toistimen lähetystaajuus on oikein, mutta PTT;tä painettaessa oman rigin lähetystaajuus on väärin, pidä tangentti pohjassa ja pyöritä VFO:sta oikea taajuus näytöön, nosta PTT, tallenna sitten uudestaan samaan muistipaikkaan. Yaesussa on väärin tallennettua muistipaikka lähes mahdoton korjata, pitää tallennus tehdä alusta lähtien uudestaan, sitten voi tallentaa vaikka entisen päälle.
  7. Häiriösäteily. Icomilla TV:n ääni mykistyy, kun puhuu kahdella metrillä. TV:n antenni ja 2m antenni ovat samassa mastossa. Yaesussa antenniviritin tai rigi auheuttaa FM-yleisradioon häiriöitä tunatessa.
  8. CW. Icomin mukana tuli kaksi Collinsin filtteriä. Toinen on CW:lle ja toinen taitaa olla rigiin sopimaton. CW:n kuuntelu on siis parempi Icomilla näin aluksi. Yaesussa taas on pätevä CW:n harjoitteluohjelma, se löytyy isosta valikosta, voit harjoitella alfanumeerisia, pelkkiä numeroita tai pelkkiä kirjaimia.
  9. Asetusvalikot ovat Icomissa helpommat. Harvoin tarvittava iso valikko on piilotettu, siihen pääsee. kun painaa LOCK-napin pohjaan ja virran päälle. Pienempi valikko avautuu painettaessa DISPLAY-nappia pitkään. Mm. Joensuun toistimella tarvittava avauspiippa-asetus löytyy aliääni-valikosta. Itse piippa vaatii kaksi sormea, toisella painetaan tangenttia ja toisella TONE-nappia, ei hyvä liikenteesä. Yaesun valikoissa taasa valintoja riiittää. Olisi hieman helpompi, jos kulloinkin toimimattomat aseukset olisi aina automaattisesti piilotettu, tai merkitty jotenkin, vaikka harmaalla värillä.
  10. Tämän piti olla vertailutesti. Kumpi on siis parempi? En tiedä ainakaan vielä. Voit kommentoida tai kopioida tätä tarinaa vapaasti, eli jäteään COPYLEFT. 73:t de Kai Timoskainen, OH7EML.

Nuo filtterit taitaa kuitenkin olla kiinni siitä mitä olet ostanut eikä tule kumpaankaan tehtaalta uutena mukana =)

CW filtteri kannattaa ilman muuta siihen hommata. Tilasin juuri Utecin kautta Inradin filttereitä omiin radioihin. Tuohon malliin saa vielä Yaesun omiakin luultavasti samasta paikasta.

Minulta löytyy luultavasti jostain sopivia piuhatarpeita 857:aan digimodeille. Täytyy tutkia jos tarvitset.

73 de Reijo OH7GGX

Huomenta Kai
mukava testi ja Kiitos siitä.
FT-857 ja FT-897 toimii linux/ubuntu 32/64 bit. ympäristössä oikein hyvin.
se on vain ihan omaa “maailmansa” kuin verrattuna Windows.
alla linkit ja asennusohjeet MicroHAM USB DIGI KEYER laitteelle:
asennus tapahtuu esim terminaalin kautta.
nettiselaimella tehdään Virtual Serial Portit kuten Windowsissa ja
niitä hallitaan myös nettiselaimella.

mhuxd Device Router löytyy asennuksen jälkeen internet selaimella.
localhost:5052/

mhuxd.dj5qv.de/install/
mhuxd.dj5qv.de/doc/keyer-configuration/
mhuxd.dj5qv.de/doc/port-routing/

rigctl… täytyy asentaa.
tässä sitten käskyt manuaalisesti terminaalista.
manpages.ubuntu.com/manpages/zes … ctl.1.html
esim:
sudo rigctl -r /dev/ttyUSB0 -s 4800 -C stop_bits=2 -m 122

Kaikki minun testaamani/ käyttämäni digi ohjelmat pitää käynnistää terminaalissa, sudo käskyllä,
jotta virtuaali portit ovat ohjelman käytössä.
73 Ari OH7FES

Nyt olen jo oppinut editoimaan muistipaikkoihin tallennettuja tietoja myös Yaesussa :slight_smile: Hankin CW-filtterin ja huomaan, että CW-kaistanleveysasetus tallentuu myös muistipaikkoihin, ihan hyvä juttu. Nyt kun vielä oppisi ti-taata . . . 73:t de Kai

Hieno vertailu, tnx Kai! Kiitos ohjeista Arille!

FT-857D on tosiaan oikein sopiva etäkäyttöön, koska se workkii jokseenkin kaikilla yleisillä digisoftilla. Sen mini-diniliitäntä digimodeja varten on tasoiltaan vakio ja yhteensopiva suoraan tavallisten TNC:iden ja interfeissien kanssa. Vakioliitäntä tekee jesuperheen käytön vaivattomaksi. Kun digimodeliitäntä toimii yhdellä jesulla, se on suoraan päikseen vaihtokelpoinen ilman muutoksia ja tasojen säätöjä myös muilla, kuten mm. FT100, FT817, FT857, FT897 ja FT8900. Vaativalle digiworkkijalle 8x7-sarjan jesujen taajuusvakavuus on hyvä, vakionakin ne pysyvät n. 10 Hz sisällä, ja parin Hz taajuusvakauteen yltävät TCXO:t ovat siihen halpoja ja helppoja asentaa.

Yhden FT857, yhden FT100 ja pari FT817:aa olen ostanut ja laittanut etähallittaviksi toistinradioiksi Savo-Karjalan maakuntatoistimille OH7RAC ja OH7RAD. Nämä hoitavat mm. maakuntienvälisen 6m pakettiradioverkon yhteyksiä, gatewayta ja igateja. Toistinverkon FT857D on kympillä monikäyttöetäradiona, joka hoitaa samaan aikaan mobileyhteys- ja kantamakokeiluja sekä fonella papukaijatoistimena, että paikkatietoa APRS-diginä, ja lisäksi gatewayta TNC21:n ohjaamana pakettiverkossa. Etäkäytöllä netin yli se vaihtuu näppärästi 2m pakettigatewayksi ja APRS-igateksi.

Tähänastisen kokemuksen mukaan FT857 on monipuolinen, vakaa ja luja digiworkkijan yleisradio, jossa on melko vähän tyyppi- ja vanhenemisvikoja. Haittana akkuvarmistetussa etäasemakäytössä on suuri virrankulutus. Oman rigini vastarin perusviritykset kävin läpi huoltomanuaalin hyvien ohjeiden mukaan niin, että sain sen vastaanoton optimoitua heikoille 6m bandin sinkuille. Tällä bandilla se workkii myös hyvänä dopplerivastaanottimena monipaikkatutkamittauksissa. IF-ulosotto RTL-tikkuvastaria varten on kaikkiin näihin jesuihin lisättävissä kaksoiskuuntelua, tai bandispektrin näyttöä (panadapter) varten.

T: - Juha

Rigivertailu, osa 2, skannaustoiminnot ja äänenlaatu.
Molemmissa on muistipaikkaskannaus, memory scan, ja se toimii suunnilleen samalla tavalla, sen sijaan
VFO-skannauksessa on suuria eroja. Icom 706:ssa on vain yksi vfo-skannaustapa. Asetetaan skannausrajat ja kun
skannataan, pysähtyy lähetteen huomattuaan hetkeksi ja antaa siis ääninäytteen, jos kuuluu jotain mielenkiintoista, niin skannauksen voi pysäytää. Yaesu 857:ssa skannaukset ja skannausasetukset ovat monipuolisemmat. SCN-skannaus toimii kuten Icomissa, mutta rajoja ei voi asettaa. Skannaa kauas ohi 144 MHz bandin rajan yli tuonne 164 MHz tai 137 MHz asti. Skannauksen suunnan voi kuitenkin vaihtaa kesken skannuksen . PMS, Programmable Memory Scan on vain Yaesussa. Siihen voi ohjelmoida skannausrajat ja se tallettaa löydökset
“soft muisteihin”, joita voi sitten selata skannuksen jälkeen. PRI (=priority scan) ja DW (=dual watch)
toimivat Yaesussa suunnilleen samalla tavoin. Priority watch tarkkailee muistipaikan no 1 liikennettä sillä aikaa kun tekee jotain muuta. Dual watchissa tarkkaillaan VFO:n A ja B taajuuksia vuorotellen.
Graafinen skannaus. Icomissa on näppärä graafinen skannaus, taajuuskäyrää voi selata VFO-napilla skannauksen jälkeen. Yaesussa on ihan vastaava käppyrä, mutta en osaa vfolla plarata tulostetta.
Äänenlaadusta hieman lisää:
Fm-modella 2m bandilla taitavat olla tasavahvoja pelureita - 10m ja 6m:n fm:ää en ole kokeillut.
SSB-modella, HF:llä, Icomissa tuntuu olevan parempi äänenlaatu kuin Yaesussa, vasta-asemien antamien raporttien
mukaan myös mikrofoniääni on hyvä.
CW-modella Icomissa on miellyttävämpi kuuntelusoundi, mutta releet naksuvat avainta painettaessa häiritsevästi.
Yaesussa releet ovat hiljaisemmat.
Jos autoradiosi hajoaa tai jostain muusta syystä asennat rigisi autoon alkuperäisen radion paikalle, niin Yaesu on parempi valinta. SIllä siinä on parempi äänenlaatu yleisradiotaajuuksilla, niin wide fm bc bandilla 87,5-108 MHz, kuin myös am:llä 510-1620 kHz. Myös äänitehoa on Yaesussa enemmän, mikä auttaa meluisassa autossa.
Jos matkailet Venäjällä, niin Yaesu ei kuitenkaan kata OIRT-bandia 66-73 MHz.
Kommentteja voi kirjoittaa lisää joko tälle palstalle tai facebookkiin tai omakutsuun. Kiitos aikaisemmista kommenteista ja lisäyksistä. Jos innostusta ja aikaa jää, niin saatan kirjoittaa vielä rigivertailun kolmannen osan…
Cw-filtteri oli helppo asentaa, Youtubessa on mallivideo. Toimii.