Sydäntalvi -harjoituksen järjestelyjä

Tässä tulevan lauantain ‘Sydäntalvi’ -harjoituksen viestijärjestelyjä keskustan Koivupihan aseman osalta. Kokeilujen mukaan yhteyden saamiseksi Joensuun keskustasta ulos tarvitaan ulkoantenni, joka on ympäristön kattojen tason yläpuolella. Tällaista antennia ei lyhyen harjoituksen aikana todennäköisesti ehditä rakentamaan ainakaan Koivupihaan. Siksi 144.675 MHz pakettiradioyhteys keskustasta järjestettiin rakentamalla viikonlopun aikana keskustaan uusi node TURVA5, OH7JG-2.

Node OH7JG-2 sijaitsee Jukka-Pekan kotona, antennina pystydipoli kerrostalon katon reunalla, korkeimpien lähiympäristön kattojen tasalla. Se toimii TNC2S ja käsiradion PX777 avulla pienellä virralla, tietsikasta riippumatta, eli workkii tarvittaessa vuorokausia pienellä upsiakulla.

OH7JG-2 kautta on nyt siis se tarvittava yhteys keskustasta nodeille TURVA3 OH7BD-3, Käsämä, ja JJTGTW OH7JJT-10, Kiihtelysvaara. Nodeyhteyden OH7JG-2 toiminta varmistettiin eilen Matin -7FQP kanssa kokeilemalla Niinivaaran kerhoasemalta sisäantenneilla.

Koivupihan asemajärjestely OH7HJ

Tuon Joensuun keskustaan harjoituspaikkaan Koivupihaan kannettavan, omilla upsiakuillaan toimivan paketti- ja APRS-aseman, jonka yhteydet toimivat uuden noden OH7JG-2 kautta. Aseman kokoonpano ja koolit:

 • Win7 miniläppärissä, jossa softat AGWPE, AGWTerminal, Airmail, AMPEStreams ja UIView, rigit FT817 ja UV-3R.
 • Sanomayhteys 144.675 MHz pakettiradioasemalta OH7HJ-6 airmail.
 • Huoltoyhteys OH7HJ-5 AGWTerminal kautta 144.675 MHz JJTCHA OH7JJT-8 tai RMCHAT OH5RM-8, jossa OH-chattiin harjoitukseen osallistuvien OH5- ja OH2-asemien kanssa.

Varayhteydet Koivupihasta:

 • APRS-yhteys 144.800 MHz Niinivaaran digipiitterin OH7RDB kautta.
 • Autonode OH7HJ-2 jossain kadun varressa, pakettiverkon 144.675 MHz lähiyhteydet keskustassa.
 • Fonella käsikapulat SPR-pepakanaville 1 tai 4, ja 2 m käsikapula ripiitterillä OH7RAB, R6 145.750 MHz.

Jos Apo tuo oman pakettiasemansa Koivupihaan, niin 144.675 MHz pakettiyhteys OH7VL AGWterminal workkii myös.

Viinijärven pakettiverkkoasema OH7EG

Unton 144.675 MHz pitkän kantaman pakettikotiasema workkii Viinijärvellä automaattina, digipiittausvalmiudessa.

Asemalla on käännettävä jagi korkeassa mastossa, joten sen kautta on mahdollista jatkaa pakettiverkon kantamaa esim. etäisyyksille Lieksa - Juuka - Nurmes.

OH7EG on digipiittausyhteydessä nodeille OH7BD-3 ja OH7JG-2.

Pakettiverkon tämänhetkinen nodelista:

BIPCHA:OH2BIP-8 BIPGTW:OH2BIP-10 BIPRMS:OH2BIP-5 JJTBBS:OH7JJT-6
JJTCHA:OH7JJT-8 JJTGTW:OH7JJT-10 JJTRMS:OH7JJT-5 RCWBPQ:N1RCW-12
RMBBS:OH5RM-6 RMCHAT:OH5RM-8 RMGTW:OH5RM-10 RMRMS:OH5RM-5
TURVA3:OH7BD-3 TURVA2:OH7HJ-2 TURVA5:OH7JG-2

Sydäntalvi-harjoituksen lähtökohdat on kerrottu säikeessä Sydäntalvi-harjoitus 16.2.2013

T: - Juha -

Tänään kokeiltiin Apon kanssa yhteyttä keskustan Koivupihan ruokasalista. Kuului kyllä keskustasta ulos, ja kenttä oli tosi hyvä, mutta keskustan häiriöt sotkivat pahasti vastaanottoa. Antenni ei workkinut sisältä eikä pihamaalta häiriöiden vuoksi, joten se oli laitettava pitkän koaksin päässä talon kattotikkaiden yläpäähän.

Yhteyttä haittaavien häiriöiden kiertäminen ratkaistiin lyhentämällä yhteysväliä. Pakettiverkossa tämä tapahtuu sijoittamalla yhteyden välittävä verkkosolmu eli node lähelle yhteysongelmaista asemaa. Nyt yhteys onnistui näin: Ensin omalle autonodelle OH7HJ-2 saman korttelin parkkipaikalla, mutta sopivasti erossa talon häiriöistä, sitten nodelle OH7JG-2 muutaman korttelin päässä, ja lopuksi Kiihtelykseen Tommille.

Katsoin radiospektriä, joka näytti sekä laajakaistaista ‘bittikohinaa’, että kapeakaistaisia kodinkoneiden ‘digitaalispurguja’ 2 m pakettikanavalla 144.675, joka on merkitty oheiskuvien keskimmäiselle pitkälle spektriskaalalle vaaleamman sinisenä kaistana. Tällaiset tulevat yleensä samasta talosta. Häiriöisessä taajamassa tarvitaan siis välitysasema pahimman häiriöalueen ulkopuolella.

T: - Juha -Tämänpäiväinen SPR:n Sydäntalviharjoitus oli varsin harvinainen laatuaan. Savo-Karjalan piirin alueella oli alun toistakymmentä paikkaa, jossa järjestettiin toiminnallinen tilaisuus. Valtaosa oli järjestänyt evakuointiharjoituksen.

Savo-Karjalan johtokeskus oli Joensuun kaupungin keskustassa, SPR:n toimistossa. Radiokerho OH7AB järjesti radioaseman samaan paikkaan. Alkuperäinen idea oli välittää lähiseudun SPR:n osastojen sanomia Joensuuhun mikäli radioamatöörejä asui samoilla seuduilla. “Nälkä kasvoi syödessä” ja ajateltiin välittää niitä viestejä myös Joensuusta eteenpäin, eli “pääkallon paikalle” Helsinkiin.

Lieksan viesteillä oli monta välitystä. Kylänlahden maastosta puheviestit annettiin 68 MHz jahtiradiolla Viekiin Jarnolle OH7EBY. Hän välitti viestit 145MHz amatööriradiolla Kiihtelysvaaraan Eikalle OH7ER matka reilu 100 km. Eikka välitti Pepa radiolla Joensuuhun.

Tohmajärven viestit tulivat myös Eikan välittäminä Pepa 165 MHz taajuuksilla. Polvijärveltä viestit tulivat Packet radiolla OH7GWM:n välittäminä

Joensuussa oli melko suuri evakuointiharjoitus, jossa n 50 palvelutalon asukasta siirrettiin 4-kerroksisen talon alakertaan kahville rappuja myöten ilman hissiä. Auttajina oli yli 30 Vapepan aktiivia.

Palvelutaloon tehtiin myös radioasema vastaavana Juha OH7HJ apunaan Matti OH7FQP.
Viestitoiminnasta tällä asemalla Juha raportoi toisaalla.

Suuret kiitokset toimintaan osallistuneille.
Erityisesti Tommille OH7JJT, JUhalle OH7HJ ja Joukolle OH5RM ja monille muille jotka kannoitte suurimman suunnittelu -ja toteutusvastuun onnistuneesta harjoituksesta. Kiitokset välitysasemien hoitajille Jarnolle OH7EBY ja Eikalle OH7ER. Kiitokset Joensuun aseman OH7AB hoitajille Pertsalle OH7KP, Artolle OH7BD, Ranelle OH7NVS. Kiitokset Ristolle OH7GWM Polvijärven viestien välittämisestä.

SPR toimiston väki pyysi välittämään kiitokset radioamatööreille harjoitukseen osallistumisesta. Pari vuosikymmentä on aikaan kun pakettiradio on SPR:n toimistossa äännellyt… Jo oli aikakin. Toivottivat tervetulleeksi toisenkin kerran

OH7AB:n puolesta Alpo OH7VL

Kiitos Alpolle harjoituksen johtamisesta.
“Nälkä kasvoi syödessä.” Se oli hienosti ilmaistu ja siinä on juuri se motivaationlähde osallistua harjoituksiin aina uudelleen.
Uutta tekniikkaa, uusia oivalluksia ja nyt taas uudessa sydämellisessä toimintaympäristössä osana laajempaa SPR:n harjoitusta, toisaalta aina läsnäoleva luonnontieteeseen perustuva radiosiirron epävarmuus. Tämä oli hyvä soppa, hyvässä seurassa nautittavaksi helmikuisena ystävänpäiväviikonloppuna.
Hyvä harjoitus!
Arto oh7bd

Tässä vielä muutama havainto harjoituksesta

 1. Erityisesti muutaman aktiivin etukäteistyön ansiosta lähti hyvin käyntiin ja Joensuusta katsottuna viestit myös kulkivat hyvin
 2. Esitetylle työryhmälle on mielenkiintoisia asioita tutkittavaksi kuten esim. ohjelmistot, kalusto, liikenne, asemapaikat jne. Keskustelimme harjoituksen aikana alustavasti noista asioista ja hyviä ideoita saatiin esille
 3. Karjalaisessa oli hyvä juttu kerhon toiminnasta harjoituksessa. Harmitti, kun en itse muistanut ottaa yhtään kuvaa. Alpon kautta luulisi saavan spr:n tiedottajan ottamia kuvia?
 4. Onnistuimme purkuvaiheessa vaihtamaan adaptereita, mutta eiköhän ne löydä vielä omille kotiasemillensa…
 5. Sähköposti- ja pakettiliikenteeseen perustuva järjestelmä osoitti toimivuutensa
 6. Kokeilu palveli erittäin hyvin viranomaisverkon varatiejärjestelmän suunnittelua.

Kiitos kaikille mukavasta harjoituksesta. Tästä on hyvä jatkaa.
t Pertti

Asemien varustuksesta pyydettiin kuvauksia. Koivupihassa käytetyt softat olivat AGWPE ja AGWTerminal. Hardwarena wanha Win XP-läppäri, TNC:nä COM-portissa PK232, ja riginä FT817, antennina 1/4 maneetti kattotikkaiden päässä. Näillä laitettiin sanomat.

Kaikki pakettisanomayhteydet Koivupihasta kulkivat reittiä: OH7HJ-4 > autonode OH7HJ-2 > node OH7JG-2 > BBS OH7JJT-6. Airmail-softakin oli, mutta valitettavasti se hajosi jo harjoituksen alussa.

APRS-softina olivat AGWPE ja UIVIew uudemmassa Win7-pikkuläppärissä, äänikortin kautta, riginä käsikapula UV-3R. Varavoimana olivat kauppakorillinen 7 Ah 12 V upsiakkuja ja lennokkien lipoakkuja, ja läppäreille 12 V -käyttöinen laturi. APRS-läppäri toimi myös sanomaliikenteen vara-asemana, softina AGWTerminal ja Airmail.

T: - Juha -10m-6m-2m-70cm FM-radioasema pyörien päällä oli varattu yhteysongelmien varalta, viestiverkkomme mahdollisia ongelmakohtien paikkauksia varten. Sitä tarvittiinkin Koivupihassa, pakettikanavan voimakkaan paikallishäiriön läpäisemiseen. Häiriö pakettijaksolla oli FT817:n mittarin mukaan S7-vahvuinen sisäantennilla, ja käytännössä mykisti vastaanottomme.

‘Sanomatraktorissa’, eli SanTra-autonodessa OH7HJ-2, on TNC2S thenet-nodena. Riginä oli 2 m pakettijaksolla FT8900, 5 W teholla ja varttiaallon 2m + 70 cm maneetilla. Tämä radio käy myös X-bandiripiitteriksi varvekäyttöön, esim. yhdistämään eripuheradioverkkoja yhteisen operaatiojohdon alle. Aseman virtalähteenä on takakontissa tavallinen 72 Ah 12V autonakku, joka latautuu diodin kautta auton perävaloista ajon aikana. Sama akku käy auton vara-akuksi, ja myös käynnistysavuksi, itselle tai muille.

Varariginä autossa on 2 m käsikapula FT202 + 10 W palikka, ripiitterin ja pakettikanavan kiteillä, ja TNC-liitäntäjohdolla. Näin varusteltu ‘Santra’ workki itsekseen, ja puski viereiseltä parkkipaikalta kaikki sanomamme nodelle OH7JG-2 Koivupihan paikallis-QRM:n läpi.

T: - Juha -Maanantaina antenneja purettaessa Apon kanssa SPR-talolta, tallennettiin tein QRM-tasot joillakin turvaviestintään soveltuvilla bandeilla. Spektrit on tallennettu Diamond-kollineearivertikaaliantennista, jonka pituus 2m bandilla on 2 x 5/8 aaltoa. Pepajakso tallennettiin 5-elementtisellä jagiantennilla.

Radiospektrit mitattiin RTL-tikkuradiolla varustetulla läppäritietsikalla 250 kHz levyisinä. Kukin FM-kanava näkyy vaaleansinisenä kaistana keskimmäisessä pitkässä spektrinäytössä.

Tässä 2 m pakettijakson, 164 MHz pepa-kanavan 1, ja 70 cm ripiitterijakson ympäristöjen häiriöspektrit.

T: - Juha -Arto ehdotti 6 m bandin mittausta. Tällä bandilla olikin SPR-talolla yllättävän voimakkaita jaksottaisia laajakaistahäiriöitä, jotka kanavalle sattuessaan todennäköisesti tukkivat kuson. Tässä kuvat näistä.Myös kympin bandia katsottiin kirjosiepon näkökulmasta. Tällä bandilla oli samankaltaisia jaksottain toistuvia laajakaistahäiriöitä kuin 6 metrilläkin, mahdollisesti samasta paikallisesta lähteestä.

Vapaat workkimajaksot pitää etsiä häiriöisten kaistojen välistä. Kympin FM-kanava 29.600 MHz sentään oli kohtalaisen hiljainen. Kuvassa näkyy vesiputousspektrin ylareunalla tuntemattomasta lähteestä kotoisin oleva purske.

T: - Juha -