Tältä näyttää korpisoturin odotettu uusi päätelaite

Kyösti Pärssinen
8.12.2017

Puolustusvoimille on jo vuosia odotettu maastokäyttöön sopivia päätelaitteita, mutta lopullinen päätös on viipynyt. Nyt Bittium on päässyt lähellä haluttuja ominaisuuksia, sillä puolustusvoimat on tilannut oululaisyhtiöltä Bittium Tough Comnode -laitteita.

Laitetta kehitetään ilmeisesti vielä hyvässä yhteistyössä, sillä tilaus koskee tuotteistuksen viimeistä yhdeksän kuukauden vaihetta sekä sen jälkeistä laite-erän toimitusta. Tilaus on arvoltaan 1,1 miljoonaa euroa.

Bittium Tough Comnode on erittäin monikäyttöinen, sopii puolustusvoimien uuteen taistelutapaan ja täyttää liikkuvien joukkojen tiedonsiirtotarpeet. Sitä voi käyttää voip-puhelimena, ip-reitittimenä ja shdsl-toistimena. Lyhennys tulee sanoista ”symmetrical high-speed digital subscriber line”.

Laite on luonnollisesti rakennettu mahdollisimman kestäväksi, helpoksi asentaa erilaisiin käyttöympäristöihin sekä yhteensopivaksi Bittiumin jo aiemmin toimittamaan, armeijan käytössä olevaan laajakaistaiseen taktiseen tiedonsiirtoon tarkoitettuun TAC WIN -ohjelmistoradiojärjestelmään. Se mahdollistaa myös vanhempien kenttäradioiden liittämisen osaksi ip-pohjaista taktista kommunikaatiojärjestelmää.

Lisätietoja laitteesta Bittumin nettisivulla (bittium.com/BittiumToughComnode)