Olennaista kaikessa mittaamisessa on se, että tiedetään mitä suuretta halutaan mitata ja ettei mittauksella vaikuteta mitattavaan ilmiöön sekä se, että toistuvilla mittauskerroilla saadaan riittävällä tarkkuudella sama tulos. Googlaten löytyi trappien mittauskytkentä: Attolini Lucio, IW2FND: Measurement set-up for traps (Completed on 26th of June 2012).
Saatavilla olevista osista tein kytkennän, jossa trappi liitetään harmaisiin napoihin-
Kalibroin NanoVNAn rajapinnaksi harmaat liittimet ja sain perustason liittimet oikosuljettuna nollan tuntumaan.
Liitinten ollessa irti läpäisyvaimennus (insertion loss) alkoi kohota taajuuden noustessa. Johtuisiko napojen jälkeen kiinnitetyistä johtimista. Ymmärtääkseni tämän vaikutus mittaustulokseen on vähäinen.
Mittasin trapin, jonka (VSRW) resonanssitaajuudeksi olin saanut 28,6 MHz RigExpertin induktiosilmukalla. NanoVNA näyttää resonanssitaajuudeksi 28,8 MHz, tällöin induktiivinen ja kapasitiivinen vastus ovat yhtäsuuret. Tässä mittausjärjestely kokonaisuudessaan.
Ja tässä tuloksia
Nyt sitten pitäisi ymmärtää, mitä tuli mitattua. Näyttää siltä, että resonanssissa MK2 vaimennus on vähintään riittävä, 10 MHz kohdalla ei vaimennusta ollenkaan, 21 MHz kohdalla pari dB ja 24,6 MHz kohdalla 9 dB luokkaa. Vaimennus ei kuitenkaan ole sama kuin trapin häviö, siitä näkee ymmärtääkseni vain sen, että varsin kaukana resonanssitaajuudesta pieni osa lähetteestä ei läpäise trappia. Säteileekö tämä osuus antennin muissa osissa, syntyykö siitä VSWR:ää vai onko antenni kokonaisuudessaan ihan eri otus, koska sen resonanssit ovat riippuvaisia langan pituudesta. Ottaisin mielelläni oppia RF mittauksista ja niiden tulkinnasta asiaa paremmin ymmärtäviltä tahoilta.
Terveisin
Heimo, OH7TY