Tätä rikiä speksien mukaan tehdään sekä 2 m että 70 cm bandille. Tämä hamssiversio näyttää olevan 70 cm malli, ja ainakin omaan yksilööni on valmiiksi ohjelmoitu kutsu- ja ripiitterikanavat, ja näille jopa skanneri. Kirjosiepolla katseltuna lähete näyttää hyvin puhtaalta, yli 60 dB.
Väsäsin Jussin OH7FQQ kanssa ohjelmointilaitteen koekytkentäalustalle ja nyt on muutama Motorola ohjelmoitu onnistuneesti. Ohjelmointi on varsin nopea toimenpide ja samaa parametripakettia voidaan ohjelmoida moneen laitteeseen peräkkäin (eli ei siis tarvitse klikkailla jokaiseen motorolaan erikseen asetuksia). Itsellä on nyt asetukset niin, että pieni teho 5W, iso 20W (max.30W) ja tämä vaihdetaan napista P1. P2 on ripiitteripiippa 1750Hz. Kanavat 1. 434.650(erotuksella), 2. 433.500, 3. 433.525 ja 4. käynnistää scannauksen. Lisäksi kaikki näppäin yms äänet on mykistetty.
Teen ohjelmointilaitteen joku päivä siistimmin verolevylle ja koteloon. Sittenhän se joutaa vaikka kerholle ja lainattavaksi…
Tarvitaan lisäksi siis sarjaportillinen PC.
Hieno juttu, että sait tehtyä ohjelmointilaitteen! Kerholaisilla on varmaan kovasti tarvetta lainata sitä, jos vain joutaa! Minkä kytkiksen mukaan sen rakensit?
Jep, onko tuo nyt sitten ohjelmointilaite vai -kaapeli mutta oli miten vain, kyllä sitä joutaa lainata sitten kun on se on rakennettu valmiiksi ja tosiaan se on ihan tuon sinun aiemmin postaaman linkkilistan ohjeen mukaan tehty (http://www.ham.dmz.ro/motorola/gm300-rib-ivg.php).
Kerhollahan voisi järjestää GM340 iltamat, jossa halukkaille ohjelmoidaan em. radio uusiksi. Parametrejäkin on mahdollista vaihtaa lennosta, jos haluaa esimerkiksi muita taajuuksia muistipaikkoihin.
Se piippa on synnytetty sillä laitteen encoderilla, taajuudeksi tosiaan tuo 1750Hz ja 800ms piipan pituudeksi. Se ei ollu mikää helpoin ja selkein juttu, en osaa kyllä yksityiskohtaisesti selittää mistä sen laitoin mutta jokatapauksessa niitä encoder-toimintoja käytin. Joku Tone Sequence oli 1 eikä 12345 niin kuin siellä oletuksena on. Kokeilemalla nuo selviää
Tuossa Jussi heitti hyvän sivuhuomautuksen, että voitais liittää tänne foorumille semmonen yleiskäypä parametritiedosto. Yritän/yritetään sellainen järkätä heti kun keretään…
Onnittelut ripiitteripiipan keksimisestä Motoon, taitaa olla eka kerta kun tuohon rigiin onnistui, ainakaan en ole kuullut kenenkään aikaisemmin löytäneen sitä!
Ne eivät tosiaankaan ole mitään selkeitä nuo piippakoodiaasetukset, valinnanvaraa kun on niin paljon… Minä niitä piippavalikoita yritin miettiä, mutta ei ratkaisu ainakaan omassa päässä auennut.
Tuo olisikin hyvä juttu, jos laittaisit vaikka sen oman rigin asetustiedoston tänne ladattavaksi, siitä voitaisiin me muutkin kopioida piipan asetukset! Nuo rigiasetukset näköjään tallentuvat .cpg -muotoisiksi tiedostoiksi, joita on helppo siirrellä.
Hienoa, noilla ohjeilla rupesi jo helposti onnistumaan piipan laitto Motoon, kiitoksia! Ohessa valmis cpg - asetustiedosto Motolle tiivistettynä rar:ksi, että foorumi hyväksyi sen liitetiedostokseen. Siinä on pitkä sekunnin ripiitteripiippa 1750 Hz, että aukeaa helpommin täältä ripiitterin reuna-alueeltakin. Samasta syystä laitoin tehoksi suurimman eli 30 W.
Rigiin saa näköjään laitettua enemmänkin kuin nuo viisi taajuutta. Vaikka kaikille kanaville ei rigin naamataulussa riitäkään nappeja, niin rigin ymmärtääkseni pitäisi osata skannata nekin. Tällaiseksi pelkäksi skannerijaksoksi laitoin tuon 432.500 MHz.
Viime viikon kerhoillassa ohjelmoitiin kaappiin jääneeseen kahteen Motoon liitteenä olevat asetukset. Nappula 4 käynnistää skannauksen ja on samalla kanavakytkin 433.550. Tehonsääto on napissa P2, oletusarvona pieni teho. P1 lähettää sekunnin avauspiipan - huomaa, että mikin tangenttia ei pidä painaa samalla.
Motot ovat virtajohtoa ja mikkiä vaille valmiita workittaviksi. Etulevyn RJ-45 -liittimen sijaan voi käyttää mikkiliittimenä myös rigin takana olevaa riviliitintä, johon käy mikkiliittimeksi vaikkapa tietsikan IDE-kovalevyn liitinriman pätkä. Takana olevan liittimen mikki on käännetty päälle tässä asetustiedostossa, alkuperäisissä asetuksissahan se oli pois päältä, ja sen vahvistus on asetettu täysilleö. Takaliittimen mikki toimii vain tangeeratessa takaliittimen PTT:llä. Vastaavasti etulevyn RJ-45 -liittimen mikki toimii vain saman liittimen PTT:llä tangeeratessa. Kumpaankin mikkikanavaan voi siis laittaa äänitulon erikseen, toisen vaikka digimodelta, eivätkä ne häiritse toisiaan.
‘Motorola GM340 skanneri.cpg’: P1 = Ripiitterinavauspiippa 1750 Hz, P2 = Teho 0,8W/30W. Taajuudet 1 = 434.650 Joensuun ripiitteri, 2 = 433.500 kutsu, 3 = 433.525, 4 = 433.550 + Skannaus. Lisäksi skannerissa 5=432.500 ja 6=433.050.
Tarkoitit varmaan tuossa 434.650Mhz Joensuun ripiitteri…
Rigissä tuntuu olevan vakiona myös aavistuksen hiljainen tx-audio, säädetty ilmeisesti mobilekäyttöön. Itse ainakin hissutan hiljaa sisällä, niin nostin micgain-arvoa tuntuvasti siitä vakioarvosta. Omassa motossa se on nyt 42.
Onko kukaan törmännyt tämmöiseen esteeseen Moton ohjelmoinnissa? Yksi radioista ei suostu antamaan eikä ottamaan uusia asetuksia. Kun yritän, saan huomautuksen ‘Different Codeplug Version’.
Se tarkoittanee ohjelmaversiota? Virheilmoitus sanoo, että tässä radiossa on 5.x, ja ohjelmoimissamme on 4.x. Liekö mitään tapoja saada asetuksia sisään, vai onko parempi vaihtaa radio sellaiseen yksilöön, jonka voi ohjelmoida? Ideoita?
Edit: Tnx Matille, nyt on uusi ohjelmaversio käytössä, ja codeplug 5 -rigiin saatiin asetukset sisään. Asensin asetusohjelman hamssiasetusmallitiedostoineen myös kerhon uudemmalle tietsikalle, jolla voin nyt ohjelmoida jos omistaa ohjelmointijohdon.
Käyttökokemuksien myötä innostuin viilaamaan asetuksia lisää. Asetin tehon kiinteäksi ja nelosnappi toimii ripiitterin sisäänmenon tarkastuksena. Tehoksi laitoin 22.5W, joka tuntuu olevan hyvä kompromissi tehon ja rigin lämpenemisen suhteen. Joskus on tarvetta tarkastaa kuuluuko ripiitterillä oleva asema suoralla, jonka takia nelosnapissa JNS toistimen sisäänmeno.
Tärkeimmät ominaisuudet:
Lisää Motoja kuuluu saapuneen jakoon, kiitos sponsoreillemme! Ohjelmointia on pyydetty uusiin rigeihin, joten tulen ensi kerhoiltaan Moton ohjelmointihiiren kanssa. Laitoin viime kerhoillassa Moton asetusohjelman myös kerhon tietsikkaan.
Terve
Rakensin reikälevylle ohjelmointi kaapelin, motorola gm340 ohjelmointiin,
tuossa linkissä on gm340 moton mikkiliittimen kytkis, ham.dmz.ro/motorola/gm300-rib-ivg.php
8 pinninen,
minulla sattui olemaan liitin jossa olikin 10 pinniä heh, meni jonkun aikaa ennenkuin tajusin
ruveta laskemaan oikeita karvoja liittimestä 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9, vasemmalta lukien,
lukitus klipsi alaspäin, nyt räkkylä toimii FB.
De Eikka OH7ER
PS:Kiitti Jussi Liitin vinkistä.