Maakunnan kattavien hamssikusojen lisäksi tällaisen puhetoistimen tarkoitus on tietenkin soveltua turva- ja kriisiviestintään mieluiten muillakin, kuin pelkällä amatöörien 2 m bandilla. Etsintä- ja pelastustilanteissa, myrskytuhojen raivauksessa, tai ennalta-arvaamattomissa kriisitilanteissa voidaan tarvita turvaviestintä- eli tuvitoistimia yhdistämään viranomaisten, vapaaehtoisten, ja yritysten radioita yhteistoimintaverkoiksi, jotka toimivat hamssien 2 m bandia ylemmillä VHF-bandeilla.
Tällaisia poikkeustilanteissa mahdollisesti yhteistoimintaan tarvittavia FM-radiopuhelinverkkoja ovat mm. Meri-VHF ja Saimaan radio, SPR- ja Vapepa-kanavat, metsästäjäpuhelimet ja yritysten yhteiskäyttökanavat, sekä eräät viranomaisten ja PV:n varayhteydet. Ja kuinka ollakaan, sekä kokeiluissa ja mitauksissa käytetyt crossband-toistinradiot, että Okun tuvikokeilua varten pystytetty Aerialin vertikaanelikko toimivat oikein hyvin kaikilla näillä 2 m hamssibandia korkeampitaajuuksisilla VHF-radiopuhelinbandeilla, koska molemmat on alunperin tehty kattamaan kaikki kyseiset bandit!
Jotta maakuntakantaman koetuvitoistimen antenni saataisiin pelittämään laajakaistaisesti näillä hamssibandin yläpuolisilla jaksoilla, esiteltyyn perusdiplekseriin voidaan tehdä pieni modifikaatio sen taajusalueen laajentamiseksi ylöspäin. Kun diplekserin 2 m lähdön kela-konkkakytkentää muutetaan kaistapäästötyyppisestä ylipäästötyyppiseksi, se sallii näiden taajuuksiltaan korkeampien VHF-puhelinbandien sovittua lähettimeen varsin vaivattomasti.
Kaikki ylimmät VHF-radiopuhelinbandit
Käytännössä edellisten kuvien esittämän diplekserin 2 m kela vain käännettiin toisesta päästään kiinni runkoon, ja kytkentään lisättiin yksi trimmerikondensaattori lisää. Nämä muodostavat yhdessä T-mallisen ylipäästöfiltterin, jossa trimmerikonkat ovat sarjassa, ja ilmakela niiden välistä maihin. Tällainen filtteri päästää periaatteessa kaikki rajataajuuttaan korkeammat jaksot esteettä läpi, ja pysäyttää matalammat. Niin pitääkin, koska hamssien 144-146 MHz bandi on taajuudeltaan muiden VHF-radiopuhelinbandien alapuolella.
Näin siis tämä tehokkaan antenninsa ansiosta poikkeuksellisen kauas kantava, perinteisiin yhden bandin ripiittereihin verrattuna yksinkertainen ja halpa crossband-puhetoistin saadaan vain toistinradionsa taajuutta kääntämällä toistamaan hamssijakson sijasta mitä tahansa ylä-VHF-bandin radioliikennettä. Koska tällaiset pitkän kantaman X-banditoistimet workkivat yksinkertaisilla simpleksitaajuuksilla, niin kriisiradioverkon käyttäjien ei tarvitse uudelleenohjelmoida radioitaan erikoisille dupleksitaajuuspareille, eikä tehdä mitään muutakaan muutosta. Tämä on tärkeää, koska kyseisten verkkojen radioiden kanavia ei yleensä käyttäjä pysty muuttamaan. Siis eikun suoraan puhumaan!
Näin siis helposti ja halvalla rakennetaan maakunnanlaajuisiin mobileyhteyksiin kantava 6 m / 2 m, ja joskus myös 70 cm bandien tuvitoistinverkko, joka vaivattomasti radion nupista kääntämällä taipuu kokemattomillekin radionkäyttäjille helppokäyttöiseksi, muiden samanlaisten kanssa langattomana toistinverkkona toimivaksi ripiitteriksi kaikille käytössä oleville erillisille FM-radiopuhelinverkoille välillä n. 144 - 170 MHz. Tarvitsematta edes antennia virittää uusiksi.
Linkit
Etsitään Aerialin VHF-nelikoita ja kaksikoita turvaviestintä- ja hamssikäyttöön: O: Etsitään Aerialin VHF-nelikoita AV1912 tuvikäyttöön
Neljän bandin toistinradiomalleja: viewtopic.php?f=15&t=225&start=10#p1277
Suomen turvaviestintähamssit järjestäytymässä: facebook.com/photo.php?fbid … 066&type=1
Turvaviestintä eli TUVI naamakirjassa: facebook.com/groups/108089039526164/
IARU Global Amateur Radio Emergency Communications (GAREC) Conference: iaru.org/garec.html
T: - Juha -