Sähkökatkoissa tarvitaan korvaavia viestiyhteyksiä. Yksi pahimmista sähkönjakelun vauriomahdollisuuksista on, että maamme kantaverkko kaatuisi dominoefektinä, kuten takavuosina Ruotsissa tapahtui. Ja että samalla menetettäisiin vaurioiden korjaamiselle tarpeelliset mobiiliyhteydet.
Sähköisillä viestiyhteyksillä on tunnetusti taipumus vikaantua sähkönjakelukatkoksissa. Ilman toimivia viestiyhteyksiä maanlaajuisen kantaverkon uudelleen käynnistäminen on hidasta ja hankalaa.
Myrskyjen, verkkovikojen ja tykkylumen aiheuttamien sähkökatkoskokemusten perusteella sähkönjakelusta riippumattomia viestiyhteyksiä on toivottu varmistettavan poikkeusolojen varalta. Joitakin varayhteyksiä on tehtykin kunkin käyttäjän sisäisiin viestiyhteyksiin, mutta eri tahojen yhteistoimintaviestintä on jäänyt ratkaisematta. Tähän saakka.
Monikäyttöinen turvaviestintätoistin kokeilussa
Siirrettävää turvaviestintätoistinta (TUVI) on kokeiltu radioamatööriyhteyksiin eri sijainneissa Itä-Suomessa. Sitä ideoimassa, kehittämässä, toteuttamassa ja kokeilemassa on ollut kiitettävästi radioamatöörejä ja reserviläisiä kautta Suomen.
Etäohjattavalla vaihdettavataajuisella tuvikoetoistimella on tehty kantamakokeita viimeksi Pielisen Karjalassa 2 m ja 6 m hamssibandeilla, pääasiassa jaksoilla 145,550 MHz simplex ja 51,360 MHz simplex NFM, aliääni 85,4 Hz. Koetuvitoistin on liitetty nettiin paitsi etähallintaa, niin myös liikenteen etämonitorointia varten. Netin kaatuessa tuvitoistin jatkaa toimintaansa etäkäytöstä riippumatta niillä asetuksilla, joilla se katkon alkaessa oli.
Tuvitoistin on monitoiminen puhe-, sanoma- ja paikkatietotoistin. Vaikka tätä koetuvitoistinta onkin käytetty ainoastaan hamssikusoihin hamssibandeilla, siinä on valmiiksi huomioitu mahdollisuus toimia osana laajempaa turvaviestintäverkkoa. Esimerkkeinä sekä paikallisten sähköyhtiöiden, että kantaverkon viestiliikenteen paikkaaminen yhteyskatkostilanteissa. Tämä on kuitenkin vain yksi niistä lukuisista radioverkoista, joita monitoimiset tuvitoistimet kykenevät yhdistämään katkenneita viestiyhteyksiä paikkaaviksi yhteistoimintaverkoiksi.
Ensimmäinen yhteistoimintatoistimen mallikappale
Kokeiltava tuvitoistin kykenee tarvittaessa vaihdettavataajuuksisena simplextoistimena muuttumaan nopeasti hamssiripiitteristä yhteistoimintatoistimeksi. Silloin se pystyy välittämään huolto-, väestönsuojelu- ja viranomaisyhteyksiä useiden tavallisesti erillisten radioverkkojen kesken.
Esimerkkeinä tuvitoistinten välitettäviksi sopivista turvaviestintätilanteiden yhteyksistä ovat vaikkapa PV:n LV217-yhteensopivat radiot, vapepan. tiepalvelun, metsästäjien ym. RHA68 ja 160 MHz radiot, PMR446-puhelimet, meri-VHF, yritysten ja kuntien yhteiskäyttökanavat, pelastuslaitosten VHF-puhelimet, APRS-paikkatietoverkko.
Kokeiltava tuvitoistin kykenee välittämään yhteyksiä lähes kaikkien tavallisten VHF- ja UHF FM-radiopuhelimien kesken. Ei kuitenkaan digitaalista liikennettä, kuten virveä tai kännykkäyhteyksiä.
Maakuntienväliset yhteydet tuvitoistimilla
Koetuvitoistimet perustuvat hyvin varmatoimiseen, edulliseen ja vähävirtaiseen radioamatööritekniikkaan. Akkuvarmistettuina niiden toiminta-aika sähkökatkostilanteissa on useita vuorokausia, tarvittaessa jopa viikkoja. Lahjoituksin ja harrastetyönä rakennetun koetoistinaseman koko radiokaluston kustannukset ovat pysyneet sadoissa euroissa.
Yksittäisen tuvitoistimen kantamasäde VHF-mobiiliasemiin on n. 55 … 110 km, ja koti- tai tukiasemille 100 … 200 km. Tämä ei kuitenkaan ole vielä kantaman raja, kun tällaiset tuvitoistimet yhdistetään verkoiksi. Tuvitoistimet on suunniteltu toimimaan langattomina verkkoina niin, että ne välittävät sekä maakunnan kattavia, että maakuntienvälisiä yhteyksiä puheella, tekstisanomina ja paikkatietona.
Usean toistimen verkkoina tällaiset edulliset tuvitoistimet kykenevät välittämään puheyhteyksiä n. 250 km yhteysväleille saakka. Tekstisanomayhteyksiä paljon kauemmaksi, koska tuvitoistimet toimivat osana maailmanlaajuista radioamatöörien digimodeverkkoa.
Yhdistää erilliset radioverkot
Tähänastiset VHF- ja UHF-toistinasemat ovat olleet kiinteätaajuuksisia. Sellaiset palvelevat tietenkin vain niitä käyttäjiä, joiden radiopuhelimet pääsevät toistimen kanavalle.
Sensijaan vaihdettavataajuuksinen tuvitoistin ei edellytä erikoista radiokalustoa käyttäjiltään. Tuvitoistimet ovat hätä- kriisi- tai turvaviestintätilaneessa asetettavissa välittämään lähes minkä tahansa tavallisen VHF- ja UHF- radiopuhelinverkon liikennettä. Tuvitoistin tulee viestiyhteyttä tarvitsevan käyttäjän radion kanavalle toistimenhoitajan joko etänä, tai paikan päältä käskemänä.
Tuvitoistimet yhdistävät viestintäkatkostilanteessa useat olemassaolevat, täysin erilliset radiopuhelimet turvaviestintäverkoiksi. Samaan tapaan, kuin matkapuhelinverkko yhdistää kännyköitä. Uutta tai erikoista radiokalustoa ei radionkäyttäjien tarvitse hankkia tuvitoistimia varten.
Simplextoistimella workitaan ‘suorilla’
Simplextoistimella workkiminen on kuin mikä tahansa ‘suora’ kuso. Rinkulan workkiminen onnistuu simplextoistimelta aivan kuten suorillakin. X-bandisimplextoistin ei käytä päälle jäävää kantoaaltoa, joten sen kautta rinkulassa olevat ovat kuin ketkä tahansa mukana kusoilevat.
Edes omia kanavia ei tarvitse varata simplextoistimille. Käytetyt ‘suorat’ eli simplexkanavat säilyvät hamssien yhteiskäytössä, kuten ennenkin. Koska duplexjaksoja ei tarvita, simplextuvitoistin tarvitsee puolet vähemmän tilaa bandilla, kuin perinteinen duplextoistin.
Duplexerotusta ja sen suuntaa ei tarvitse tuvitoistimilla miettiä. Simplextoistimella vastataan yksinkertaisesti samalla kanavalla, kuin millä vasta-aseman kuulee. Toisin kuin duplextoistimilla, simplextoistimen jaksoa on myös helppo vaihtaa. Kanavanupista kääntäen toistin siirtyy tarvittaessa vapaalle tai häiriöttömälle simplexkanavalle. Aivan kuin mikä tahansa kotirigi.
T: - Juha
Linkkejä
Koetuvitoistimelle uusi 4-elementtinen tehoantenni: viewtopic.php?f=15&t=225&start=60#p1787
Pielisen 6m/2m turvakoetoistimen kantamakartta: viewtopic.php?f=15&t=225&start=60#p1791
X-bandipuhetoistimen esittelyä kokeellisella tuviasemalla: youtu.be/GgVsyeLwEHI
Radioamatöörien maailmanlaajuinen digimodeverkko: nodemap.g8bpq.net:81/
Radioamatöörien turvaviestintätekniikkaketju: Kriisi- ja turvaviestintä TUVI: Digimodet ja X-toistimet
Pielisen kokeellisen tuvitoistimen mobilekantama KRH-viestiverkkokartalla: radiohullut.net/viestiverkko … erkko.html
APRS-kuuntelukoe Pielisen turvaviestintätoistimella: facebook.com/groups/1080890 … 312231069/
Maanpuolustusnetin turvaviestintäketju: maanpuolustus.net/threads/aprs-y … ost-191621
Artikkeli radiopuhelimista kadonneiden etsinnässä: l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2 … =wAQHxpvft
Sähkönkulutus kaikkien aikojen ennätystasolla 7.1.2016: fingrid.fi/fi/ajankohtaista/ … .2016.aspx
Sähkönkulutus nousi kaikkien aikojen ennätykseen – piikistä selvittiin tuonnilla: yle.fi/uutiset/sahkonkulutus_nou … la/8576874
Sähkön reservikapasiteetin turvaaminen välttämätöntä: huoltovarmuus.fi/ajankohtais … onta-170.a
Siirrettävän tuvikoetoistimen toimintakaavio: